Fantasztikus bosszút és visszavágást ötöltek ki Brüsszelben, mégpedig azt, hogy ne legyen a külügyminiszterek informális tanácskozása augusztus végén Budapesten - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben a külügyminiszterek hivatalos értekezlete után.

A tárcavezető a Facebookra feltöltött videójában azt mondta,hogy az Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója miatt hozott döntés

egészen gyerekes, és nem akarok megbántani senkit, de talán óvodás szintű ez a vita.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn, a külügyminiszterek szokásos havi ülését követő sajtótájékoztatóján bejelentette: szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy az európai uniós tagországok külügyi-, és védelmi minisztereinek informális találkozóját az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét ellátó országban rendezik meg.

Így a soron következő, augusztus végi találkozók helyszíne Brüsszel lesz.

A döntés szimbolikus következmény amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hónap elején uniós partnereinek jóváhagyása nélkül utazott el Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egyeztetett az ukrajnai helyzetről.

Az MTI tudósítása szerint Josep Borrell úgy fogalmazott: az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz.

Leszögezte: az unió békét akar Ukrajnában, a tartós és igazságos békéhez azonban garantálni kell Ukrajna szuverenitását, és felelősségre kell vonni a háborús bűncselekmények elkövetőit.

Az olyan béketerv, amely nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és nem írja elő a háborús bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonását, csak Putyint szolgálja, és nem hoz igazi békét

- fogalmazott.