A szlovák parlament két törvényjavaslatról is gyorsított eljárásban tárgyalt, mindkettő a konszolidációs csomag intézkedéseit gyúrja össze. Először a nagyobb csomagot szavazták meg a képviselők, amellyel közel két milliárd euróval növelhető az államkassza bevétele.

Az új Szó szerint ezzel egyértelművé vált: fel kell készülniük az állampolgároknak arra, hogy megszorítások és új adók jönnek. Erre a csomag egyes pontjai is világosan rámutatnak:

  • az áfa alapkulcsa 20-ról 23 százalékra emelkedik;
  • a nagyobb vállalatokra vonatkozó cégadók 21-ről 24 százalékra nőnek;
  • a kedvezmény alapkulcs 10-ről 5 százalékra csökken;
  •  és egy új, 19 százalékos áfát is bevezetnek egyes tételekre;
  • ahogy a gyermekek után járó adóbónusz és a szülői nyugdíj is módosul.

A csomag főbb részeinek elfogadását követően nem sokkal a tranzakciós adó bevezetését szorgalmazó törvényt is elfogadták, amellyel további 700 millió euróval növelhető a szlovák államkassza bevétele.

Robert Fico: Az egyik kormány rosszabb volt, mint a másik

Robert Fico kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: teljes mértékben az ellenzék a felelős az államháztartás állapotáért, emiatt pedig az egész politikai paletta egyetért azzal, hogy elkerülhetetlen a konszolidáció.

Mint mondta, a Smer, az SNS és a Most-Híd kormánya 2020-ban kifogástalan állapotban adta át az államháztartást, azóta azonban, 2020 és 2023 között három kormány is kicserélődött. „Az egyik rosszabb volt, mint a másik, és ellenőrizetlenül szórtak el milliárdokat vakcinákra és egészségügyi eszközökre” – fejtette ki.

Fico úgy véli, hogy a kormány a konszolidációs terhek javát jogi személyekre hárította, dacára annak, hogy a hozzáadottérték-adót 23 százalékra emelte, ugyanakkor a gyógyszereknél és az alapélelmiszereknél ez 5 százalékra csökken.

Levélben küldött tölténnyel fenyegették meg Robert Ficot

Egy fegyvertöltényt tartalmazó levél érkezett szerdán Robert Fico szlovák kormányfőnek címezve a pozsonyi kormányhivatalba – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kormányhivatal sajtóosztályára hivatkozva.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.