Jóváhagyta az Európai Bizottság az unió újjáépítési és helyreállítási alapjából Szlovákiának járó pénzek negyedik csomagjának kifizetését. Az EB értékelése szerint Pozsony mostanra teljesítette az elvárásaikat.

A döntésre azért kellett közel fél évet várni, mert a testület 15 feltételt támasztott a szlovák kormány elé az összeg feloldásához  – írja az Euronews.

Az EB döntése értelmében Szlovákia 923 millió euróra jogosult, az előzetes kifizetések levonásával pedig nagyjából 800 millió euróra számíthat.

Kétséges nyugdíjak

Peter Kmec,  a helyreállítási alap forrásaiért is felelős miniszterelnök-helyettes elmondta:

meggyőzték a Bizottságot, hogy a bevezetett kompenzációs intézkedések kellőképpen garantálják a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.  

A kérdés elsősorban azért került terítékre, mert a szlovák kormány ragaszkodott ahhoz, hogy tizenharmadik havi nyugdíjat fizessen az ellátásban lévőknek.

Jogállamiság aggályok?

Az Európai Bizottság korábban a Fico-kabinet több reformintézkedését is kifogással illette és a szlovák jogállamiság helyzete miatt is aggodalmát fejezte ki. 

Mindenekelőtt  a büntetőtörvénykönyv átírását érték kritikák. Az Európai Ügyészség munkatársai attól tartanak, hogy az új szabályok mentén nehezebb lesz felgöngyölíteni az uniós forrásokhoz kötődő korrupciós ügyeket.

A mostani jóváhagyás azt is jelenti, hogy nem értékeli olyan rossznak a szlovák jogállamiság helyzetét a bizottság, hogy emiatt pénzeket tartson vissza.

Beáta Jurík,  az ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) képviselője elmondta:

Az, hogy feloldották a kifizetések negyedik ütemét, még nem jelenti azt, hogy minden rendben van. Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a Bizottság aktiválja a feltételességi mechanizmust, vagy kötelezettségszegési eljárást indít az uniós jog megsértése miatt.

A PS politikusa abszurd tartja, hogy a szlovák kormány folyamatosan olyan törvényeket hoz, amelyek ellentétesek az uniós joggal, ehhez képest a bizottság most aranytálcán nyújtja át Ficónak a helyreállítási alap forrásait.