Feltétel nélküli fogházbüntetés javasolt az ügyész a Szlovák Nemzeti Bankot vezető Peter Kazimír vesztegetési ügyében. Pénteken folytatódott a bazini Speciális Büntetőbíróságon a volt smeres pénzügyminiszter vesztegetési ügyében zajló tárgyalás.

Ügyvédje, Ondrej Mularcík az ügy elévülésére hivatkozva kezdeményezte az eljárás megszüntetését, ám a Speciális Büntetőbíróság (STS) bírája elutasította az érvelését.

Azzal vádolják Kazimírt, hogy pénzügyminiszterként többször azt kérte Frantisek Imreczétől, a Pénzügyi Hatóság egykori vezetőjétől, hogy egyes cégek soron kívül kapják meg az adó-visszatérítést, összességében több mint 3 millió eurót – írja a parameter.sk

Ennek fejében pedig a vád szerint 48 ezer euró kenőpénzt adott át Imreczének.

Kazimír a tárgyalás elején visszautasította az ellene felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát, az eljárást törvénytelennek nevezte. Kijelentette, hogy soha semmilyen adózási ügyet nem befolyásolt, és nem adott át pénzt Imreczének.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen 2022 őszén indítottak ismételten bűnvádi eljárást, miután az előzőt megszüntette a Legfőbb Ügyészség. Az STS bírója tavaly áprilisban büntetőrendeletet adott ki, amely nem jogerősen bűnösnek mondta ki Kazimírt vesztegetés elkövetésében, és 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki

Mivel az ügyészség és Kazimír is fellebbezett, újabb főtárgyalás kezdődött.