Hétfő óta, amikor délután 930 centiméteres vízszintet mértek, folyamatosan emelkedett a Duna vízszintje a szlovák fővárosnál.

Pozsonyban a Duna várhatóan 950 centiméter felett tetőzhet kedden a reggeli vagy a délelőtti órákban. 

Bősnél kedden vagy szerdán várható a legmagasabb vízszint, áradásokra lehet számítani az ausztriai intenzív esőzések és az Alpokban várhatóan olvadni kezdő hótakaró miatt.

Párkánynál csütörtökre virradóra várható a tetőzés

idézi a bumm.sk Peter Smrtníket, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársát, aki elmondta még: Dévénynél ugyanekkorra várható a legmagasabb, 900 centiméteres vízállás.

Hétfőn Szlovákiában még 5-25 milliméternyi csapadék esett, délnyugaton 15 milliméternyi, de keddtől már nem számít tartós esőzésre az SHMÚ. A Duna jelenleg Bécs alatt tetőzik, szlovákiai alsó szakaszán, Bős alatt még jelentős emelkedés lesz. 

Pozsony Megye Önkormányzata Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Dévényben és Dévényújfalun számos utcát elárasztott a víz, több tucat lakost evakuáltak. Dévény egy részén nincs áram.

Pozsonyban jelentősek a károk, főként kidőlt fákat távolítanak el, a városban és környékén számos útszakasz járhatatlan az áradások miatt.

A pozsonyi városi rendőrség arra figyelmezteti a lakosokat, hogy kerüljék az erdőket és parkokat, mert a szél miatt továbbra is letörhetnek a faágak.

Továbbra sem túl jó a helyzet Dévénynél és Dévényújfalunál, de sok vizet szivattyúztak ki, és a helyzet fokozatosan javul. Arra számítanak, hogy a Dévényi út egy részét elárasztja a víz, ezért árvízvédelmi gátakat építettek. A gyalogosokat át tudják szállítani az érintett szakaszon.

Arra kérik az embereket, hogy ne vállaljanak felesleges kockázatot azzal, hogy az áradó folyót fotózzák.

A Morva folyó mentén bonyolultabb a helyzet, mert a Kis-Kárpátokból leömlő víz és a patakok tovább duzzasztják a folyót,

a Morva felső folyásánál is számítani kell még enyhe emelkedésre, emellett a dunai árhullám visszafogja a folyó vizét, ez főleg Dévényt és Dévényújfalut veszélyezteti.

Hajnalban tetőzött a Duna

Hétfőről keddre virradó éjszaka tetőzött a Duna Pozsonynál: 9,7 méteres magasságban. Szlovákiában a kedvezőtlen időjárás okozta károk elérik a 20 millió eurót – közölte Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter. A szlovákiai szakaszának felső részén már a Morva folyó sem emelkedett, amely Pozsony határán ömlik bele a Dunába.