Tajvan iskolákat és irodákat kénytelen bezárni a kedden lecsapó erős tájfun miatt. A Fülöp-szigetek északi részét sújtó időjárási jelenség, várhatóan a sűrűn lakott nyugati partvidéket sújtja – írja az AP.

Eddig több tucatnyi repülőjáratot töröltek, és több mint 500 embert költöztettek el a földcsuszamlásra hajlamos hegyvidéki területekről. A védelmi minisztérium kiemelte, közel 40 ezer katonát mozgósítottak a mentési munkálatokhoz.

A Krathon tájfun várhatóan szerda reggel éri el a sziget délnyugati részén fekvő Kaohsziung nagy kikötővárost, majd Tajvan középső részén átvonul és északkeletre, a Kelet-kínai-tenger felé

- közölte a központi meteorológiai hivatal. 

Várhatóan szerdán és csütörtökön a fővárosban, Tajpejben is érezhető lesz a tájfun hatása.

A 2,7 millió lakosú Kaohsziung város polgármestere arra kérte a lakosokat, hogy szükség esetén maradjanak otthon, és kerüljék el az árvíz- és földcsuszamlásveszélyes területeket a folyók, a tengerpart és a hegyek közelében. A környező hegyvidéki területeken akár 80 centiméternyi esőt is jósolnak.

Homokzsákokat töltenek Kaohsziungban 2024. október 1-jén a Krathon tájfunra készülve
Homokzsákokat töltenek Kaohsziungban 2024. október 1-jén a Krathon tájfunra készülve
Kép: Reuters / ANN WANG

Chen Chi-mai polgármester kiemelte, a Krathon nem lesz sokkal gyengébb, mint az 1977-es Thelma tájfun, amely 37 halottat és 298 sérültet követelve pusztított a városban.

tájfun lassan haladt a sziget felé, a meteorológiai hivatal szerint 198 km/h-s állandó széllel és 245 km/h-s széllökésekkel sújtja majd Tajvant.

A Fülöp-szigetek északi részén a tájfun eddig egy halálos áldozatot követelt, és több mint 2400 házat rongált meg. A térségből 5 ezer embert kellett kitelepíteni.

Tajvan sűrűn lakott nyugati partvidékét ritkán sújtják tájfunok, inkább a sziget hegyvidéki, keleti oldalát érintik. Júliusban például a Gaemi tájfun  földcsuszamlásokat és áradásokat okozott, és legalább 11 ember halálát okozta.

Repülőjáratok százait kellett törölni a pusztító tájfun miatt

Több mint kétezer háztartásban okozott áramszüntetet a természeti csapás a Tokiót körülvevő prefektúrákban. 18 ezer ember kitelepítését kezdték meg az érintett területeken.
Bővebben--->