Egyedül, egymástól távol álló tüntetők gyűltek össze a moszkvai francia nagykövetség előtt, hogy a Telegram alapítója, a Franciaországban letartóztatott Pavel Durov szabadon bocsátását követeljék. Az aktivisták az egyéni tiltakozásokkal a nem engedélyezett tüntetések tilalmát próbálták megkerülni, de így is pénzbírsággal vagy 15 nap börtönnel büntethetik őket.

Az egyik őrizetbe vett demonstráló egy francia nyelvű táblával szólította fel a nemzetközi közvéleményt, hogy ne kövessék Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és tartsák tiszteletben a szólásszabadságot.

A 39 éves orosz származású, de francia állampolgársággal is rendelkező Durovot egy Párizs melletti repülőtéren tartóztatta le a francia rendőrség szombaton, miután leszállt a magánrepülőgépével.

A Kelet-Európában népszerű alkalmazás ellen moderátorok hiánya miatt folyik nyomozás. A rendőrség szerint a Telegramon akadálytalanul folytatnak például kábítószer-kereskedelemmel és pedofíliával kapcsolatos hálózatépítést – írja az Euronews.

A Telegram vezető közösségi média platform lett, olyan óriások mellett, mint a Facebook, a YouTube, a WhatsApp vagy az Instagram, azonban továbbra sem felel meg az Európai Unió követelményeinek, ami miatt egyes tagországokban, például Spanyolországban ideiglenesen felfüggesztették.

Nem engedik Moszkvát „az orosz Zuckerberg" közelébe

Az orosz származású milliárdost a párizsi reptéren vették őrizetbe.Ha érdeklik a részletek