Pavel Durov, a Telegram közösségi oldal orosz-francia milliárdos alapítójának és vezérigazgatójának letartóztatása Franciaországban nem politikai döntés, hanem független vizsgálat következménye – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron francia elnök.

Macron az X-en azt írta, hogy országa mélyen elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága iránt, de „a szabadságjogokat jogi keretek között tartják fenn, mind a közösségi médiában, mind a való életben, hogy megvédjék az embereket és tiszteletben tartsák alapvető jogaikat”.

Pavel Durov letartóztatása semmiképpen sem politikai döntés. Az ügyben a bíróknak kell dönteniük

– fogalmazott a francia államfő.

A francia médiumok szombat este számoltak be arról, hogy a francia és orosz állampolgársággal rendelkező PavelDurovot őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren, ahová magángéppel érkezett Azerbajdzsánból.

Az üzletember körözési listán szerepelt Franciaországban, többek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival. Párizsi sajtóértesülések szerint Pavel Durov ellen terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás támogatása címén emelhetnek vádat és akár 20 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.