Az európai tizenévesek körében „riasztóan visszaesett” az óvszerhasználat, ami növeli a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázatát – derül ki a WHO európai szervezetének új jelentéséből.

A jelentés szerint 2014 óta csökkenés tapasztalható az óvszerhasználatban, és a szexuálisan aktív fiúk körében 70 százalékról 61 százalékra esett vissza 2022-re azok aránya, akik elmondták, hogy óvszert használtak a legutóbbi közösülésük során. A lányok esetében ez az arány 63 százalékról 57 százalékra csökkent – írja a Politico.

A WHO csütörtökön közzétett tanulmányában 42 országban és régióban több mint 242 ezer 15 éves diákot kérdeztek meg 2014 és 2022 között.

Az óvszerhasználat csökkenése aggasztó!

– mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója. 

Látványosan több a nemi beteg Európában

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a nemi úton terjedő fertőzések aránya Európában ugrásszerűen emelkedik. A gonorrhoeás esetek száma 2022-ben 48 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a szifiliszes esetek száma 34 százalékkal, a klamídiás esetek száma pedig 16 százalékkal.

Kezelés nélkül a klamídia és a gonorrhoea meddőséghez vezethet, míg a szifilisz neurológiai és szív- és érrendszeri problémákat okozhat.

A csütörtöki eredmények aláhúzzák a „támogató megelőzési és beavatkozási stratégiák szükségességét, amelyek a fiatalok szexuális egészségét célozzák” – hangsúlyozta Hans Kluge. A jelentés szerint a szexuálisan aktív tinédzserek száma 2014 óta viszonylag stabil maradt, minden ötödik fiú és minden hetedik lány számolt be arról, hogy már volt szexuális kapcsolata.

A fogamzásgátló tabletta használata szintén viszonylag stabil maradt 2014 és 2022 között, a tinédzserek 26 százaléka számolt be arról, hogy ő vagy partnere használta a tablettát a legutóbbi szexuális együttlét alkalmával. A tinédzserek mintegy 30 százaléka pedig bevallotta, hogy sem óvszert, sem fogamzásgátló tablettát nem használt a legutóbbi közösüléskor, ami hasonló arány, mint 2018-ban.