Barcelona központjában négy év múlva szinte lehetetlen lesz Airbnb-t vagy apartmant foglalni, a helyi lakosok ugyanis megelégelték a városukat sújtó tömegturizmust. Az állandó lakosok lakhatásának biztosítása és bővítése érdekében a hatóságok fel akarják számolni a rövid távú bérbeadásra eddig engedélyezett 10 ezer apartmantírja az AP.

A barcelonai városháza a múlt hónapban jelentette be: nem újítja meg a turista apartmanokra vonatkozó engedélyeket 2028-as lejáratukat követően. Laia Bonet alpolgármester szerint a városnak szüksége van a turizmusra, hiszen a helyi gazdaság 15 százalékát ez teszi ki, de emellett szem előtt kell tartani, hogy a lakosok nem tudnak megbirkózni az egekbe szökő bérleti díjakkal és ingatlanárakkal.  

A lakhatási vészhelyzet arra kötelez és kényszerít minket, hogy változtassunk a dolgok menetén. A lakhatást a turisták befogadására vonatkozó politika elé kell helyeznünk

– mondta Laia Bonet. 

Az ingatlantulajdonosok harcolni akarnak a döntés ellen, azzal érvelve, hogy a rövid távú  bérbeadás megszüntetése veszélyeztetné a megélhetésüket, emellett a spanyol város elegendő ideiglenes szállás nélkül maradna. A barcelonai turistaapartmanok szövetsége, az Apartur szerint tavaly mintegy 2,5 millió turista szállt meg a központ apartmanjaiban.

A mintegy 1,6 millió lakosú város lakói már évek óta kampányolnak a tömegturizmus ellen, de a turizmusellenes hangulat egyre csak fokozódik. A barcelonai Las Ramblas negyedben tartott legutóbbi tüntetésen többen skandálni kezdték, hogy „Menjtek haza!” és vízipisztolyokkal locsolták le a szabadtéri asztaloknál ülő turistákat. 

A barcelonai lakóingatlanok árai az elmúlt évtizedben átlagosan 38 százalékkal emelkedtek, egy olyan időszakban, amikor az átlagos bérleti díj 68 százalékkal ugrott meg az önkormányzat adatai szerint.

A világ más népszerű városai is egész évben küzdenek a helyi lakosok lakásigényeinek, a bérbeadók jogainak és az első számú turisztikai célpontként jelentkező gazdasági előnyök csábításának összeegyeztetésével. 

lakásokat nyaralóingatlanokká alakító befektetők szabad presztízsét korlátozó intézkedések közé tartoznak a részleges tilalmak, a bérbeadható napok számának korlátozása és a gyakori vendéglátókra vonatkozó regisztrációs követelmények.

New Yorkban például fellépett egy szabály a rövid távú lakáskiadás ellen, amely előírja, hogy a tulajdonosoknak a lakásban kell maradniuk, amikor éjszakai vendéget fogadnak, valamint a látogatók számát is kettő főre kénytelenek korlátozni.

Maui polgármestere a múlt hónapban kijelentette, hogy meg akarja szüntetni a turistáknak adott lakások bérlését, hogy segítsen kezelni a lakáshiányt, amelyet a tavalyi hawaii szigeten pusztító tűz okoz.

Mély lábnyomot hagyott a Balatonban a tömegturizmus

18. századi dokumentumoktól világháborús katonai térképeken át mai műhold felvételekig számos anyagot felhasználva készítettek átfogó képet kutatók a magyar tenger újkori történetéről.
Bővebben--->