Donald Trump volt amerikai elnök a választások napjára azt javasolta, hogy a hadsereg bevetésével kezeljék az általa „belülről jövő ellenségnek” nevezett egyéneket, mondván, hogy nem a támogatói vagy a külföldi szereplők, hanem a „radikális baloldali őrültek” káoszától tart – olvasható a CNN cikkében.

„Szerintem a nagyobb problémát a belülről jövő emberek jelentik. Van néhány nagyon rossz emberünk. Ezek beteg emberek. Radikális baloldali őrültek”

 – mondta Trump a Fox News műsorvezetőjének, Maria Bartiromónak a Sunday Morning Futures című műsorban adott interjújában.

„Szerintem ezt nagyon egyszerűen kell kezelni, ha szükséges, a Nemzeti Gárdával, vagy ha tényleg szükséges, a hadsereggel, mert nem hagyhatják, hogy ez megtörténjen”

 – tette hozzá.

A volt elnök, akinek támogatói 2021. január 6-án megrohamozták az amerikai Capitoliumot, hogy meghiúsítsák a kongresszus 2020-as választási vereségének hitelesítését, elbagatelizálta a választói részéről érkező fenyegetést.

„Nem, nem hiszem –  nem attól az oldaltól, amelyik Trumpra szavaz” – mondta a volt elnök, amikor Bartiromo megkérdezte, hogy számít-e káoszra a választás napján. Amikor arra utalt, hogy az igazságügyi minisztérium letartóztatott és vádat emelt egy afgán állampolgár ellen, aki állítólag terrortámadást tervezett az Egyesült Államokban a választások napján, Trump áttért a baloldali politikai ellenfelekről való beszédre.

„Szerintem a legnagyobb probléma a belülről jövő ellenség, nem azok az emberek, akik bejöttek és tönkreteszik az országunkat, a városokat, a falvakat, elárasztják őket” – mondta, utalva a bevándorlókra, akiket Trump többször is dehumanizáló retorikával támadott.