2022 augusztusában Ukrajna a háború költségei és pusztítása miatt megnyomorított gazdaságával szembenézve megegyezett a hitelezőkkel, hogy szünetelteti a kötvények kifizetését – írja a Reuters. 

Tekintve, hogy a konfliktus vége nem látszik, a múlt héten az ország a történelem egyik leggyorsabb - és legnagyobb - adósságátütemezését zárta le.

A több mint 20 milliárd dolláros adósság átütemezésével  Kijev 11,4 milliárd dollárt takarít meg a következő három évben, amely kulcsfontosságú a folyamatban lévő háborús erőfeszítések és a Nemzetközi Valutaalap programjának szempontjából is. 

Egy stabil helyzet, ahol nincsenek kérdőjelek, csak előnyös lehet Ukrajnának

 - mondta Arvid Tuerkner, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, Kijev egyik nagy multilaterális partnere, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Ukrajna és Moldova ügyvezető igazgatója.

A kormány és a hitelezők közötti kezdeti tárgyalások azonban nem a tervek szerint alakultak.

A júniusi megbeszélések ugyanis néhány hét után megszakadtak, mivel a kötvénytulajdonosok központi bizottsága arra panaszkodott, hogy az  Ukrajna által követelt leírás „jelentősen meghaladja” a többség által várt 20 százalékot, és azzal a kockázattal jár a kapcsolatokat tekintve.

Kevesebb, mint két hónap volt hátra a 2022. augusztusi fizetési  moratórium lejártáig, ezért Rothschild személyes találkozókat szervezett a cég párizsi irodájában. Rothschild nem kívánt nyilatkozni, az  IMF pedig nem reagált azonnal a megkeresésre.

Július 16-án kora reggel a világ néhány vezető vagyonkezelő cégének képviselői, valamint jogi és pénzügyi tanácsadóik  Párizsba érkeztek, ahol csatlakoztak Butsa, Ukrajna hosszú távú jogi tanácsadói, a White & Case és Rothschild csapatához.

A közelgő határidő mellett az Ukrajnának 15,6 milliárd dolláros támogatást nyújtó IMF nemrég frissítette előrejelzéseit. Ezek már romló gazdasági képet tükröztek, de mindazonáltal új alapot adtak a munkához.

Olyan döntést hoztak az ukránok, amely mindent meghatározhat a háború után

Június végén írta alá Zelenszkij elnök azt a törvényt, amely alapján az angol nyelv elnyerte a nemzetközi kommunikáció nyelvének státuszát az országban. A szakértő szerint a háború végeztével a helyreállítást nagy valószínűséggel nyugati cégek fogják elvégezni, emiatt is kiemelten fontos, hogy a lakosság körében növeljék az idegennyelvi ismereteket.Bővebben--->