Az Európai Unió 1,5 milliárd eurót küldött Ukrajnának az Orosz Központi Bank azon eszközeiből származó bevételek felhasználásával, amelyeket a szankciók keretében korábban befagyasztottak.

Az Euronews beszámolója szerint a pénzügyi támogatás 90 százaléka abban segít, hogy Kijev több fegyvert, lőszert és légvédelmi rendszert vásároljon, amelyre az országnak sürgősen szüksége van az orosz csapatok előretörésének megállításához.

A fennmaradó 10 százalék az újjáépítési erőfeszítésekhez járul hozzá, különösen az energetikai infrastruktúrához, amelyet súlyosan megrongáltak az orosz csapások.

Az EU Ukrajna mellett áll. Nincs jobb szimbóluma vagy felhasználása a Kreml pénzének, mint Ukrajnát és egész Európát biztonságosabb hellyé tenni

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ez az első pénzátutalás az új rendszer keretében, amely Oroszország befagyasztott vagyonára épül, és amely a becslések szerint körülbelül 210 milliárd eurót tesz ki az egész Európai Unióban.

A bevételek, amelyekhez Moszkva a 2022 elején elfogadott szankciók miatt nem tud hozzáférni, a brüsszeli Euroclear értéktártól származnak, amely a befagyasztott vagyon nagy részét birtokolja.

A következő átutalásra 2025 márciusában kerül sor az Európai Bizottság közlése szerint.

Hamarosan megindulnak az Ukrajnának szánt harckocsik

Kijev már régóta több szárazföldi tűzerőt kér. Németország már korábban küldött Leopard harckocsikat Ukrajnának, most Hollandián és Dánián a sor.