Oroszország számos rakéta- és dróntámadást intézett több ukrán régió ellen, és legalább hét ember halálát okozta – közölte az ukrán hadsereg kedden hajnalban. A kijevi régió légvédelmi rendszereit az éjszaka folyamán többször is bevetették az ukrán fővárost célzó rakéták és drónok visszaverésére – jelezte a térség katonai igazgatása a Telegramon.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt írta, legalább három robbanás történt az éjszaka folyamán Kijevben. Több orosz katonai blogger pedig megtorlásnak nevezte az ukránok által indított moszkvai támadásokat, szerintük ez az első ilyen akció a második világháború óta.

A Kreml hétfőn már megígérte, hogy választ fognak adni Ukrajna kurszki akciójára, Moszkva azt állítja, hogy folyamatosan tolja hátra az ukrán csapatokat, de továbbra sem tudja kiszorítani őket.

Közben 27 településen evakuálták az embereket a Pokrovszk mellett fekvő Szelidove és Kosztyantinivka térségében. Az ukrán hatóságok mindemellett többször panaszkodtak arra, hogy a felszólítások ellenére, főként az idős lakosok nem hajlandók elhagyni otthonaikat.

Josep Borrell, az EU külügyi főtárgyalója felszólította Ukrajna szövetségeseit arra, hogy oldják fel azokat a korlátozásokat, melyek tiltják Kijevnek, hogy Oroszország területét támadják nagy hatótávolságú fegyverekkel – írja a Kyiv Independent. Az EU fődiplomatája azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának sürgősen további légvédelmi erősítésre van szüksége.

Borrell közölte, hogy augusztus 29-én egy informális találkozón megvitatja a helyzetet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és az EU külügyminisztereivel.

Fokozódik a feszültség, az oroszok megsértették a NATO légterét

Az Ukrajna irányából érkező légi eszköz 25 kilométeres mélységben hatolt be Lengyelország területére, vélhetően egy pilóta nélküli légi járműről van szó. A korábbi eseményekről itt számoltunk be >>>