A törvényhozás 450 képviselője közül 281-en szavazták meg az intézkedést, amely kulcsfontosságú feltétele annak, hogy Ukrajna végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz. 

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 15-én nyújtott be törvényjavaslat-csomagot a parlamentnek az ICC Római Statútumának ratifikálásáról – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajna azonban csatolt egy külön nyilatkozatot az aláíráshoz, amely szerint a ratifikációs törvény hatálybalépését követő hét évig

Ukrajna a Római Statútum 8. cikke szerinti bűncselekmények vonatkozásában nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát állampolgárai felett. 

Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy ez a rendelkezés hogyan fog működni, miután Ukrajna már megadta az ICC-nek a jogot arra, hogy a területén elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgálja.

Az ukrán elnöki hivatal azt is kifejtette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának ratifikálása eszközöket is ad Ukrajnának az orosz háborús bűnösök bíróság elé állításához.

Ukrajna 2000-ben írta alá a Római Statútumot, de mindeddig nem ratifikálta, annak ellenére, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 2015-ös határozata elismerte a parlamenti megerősítés szükségességét. Ennek egyik okaként az attól való félelmet jelölték meg, hogy az ICC ukrán állampolgárokat is felelősségre vonhat.

Piaci és politikai érdeke is az EU-nak, hogy bekebelezze Ukrajnát és Moldovát

Ukrajna és Moldova is állandó orosz fenyegetettségnek van kitéve, még ha ez előbbi esetében látványosabb is. Éppen ezért egyértelmű politikai jelzés lenne Oroszország felé, ha a két ország uniós tagállammá válna. Gazdasági szempontból is előnyös lehet ugyanakkor a blokknak a két új tag érkezése – mondta el az Economxnak nyilatkozó szakértő. Ukrajna ráadásul jelentős mezőgazdasági termelőként az EU majdani remélt önállátásának egyik bástyája lehetne. Itt olvashatja a részleteket >>>