Több száz légvédelmi rakétát szállít Nagy-Britannia Ukrajnának, és jövőre is folytatja az ukrán katonák kiképzését – közölte londoni védelmi minisztérium. A tájékoztatás szerint a brit kormány 650 könnyű, több feladatra használható rakéta (Lightweight Multirole Missile, LMM) előállítására 162 millió font (76 milliárd forint) értékű megbízást adott a Thales hadiipari konglomerátumnak.

Az LMM rakétarendszer igen sokoldalú fegyvertípus: egyaránt indítható szárazföldről, tengerről és a levegőből. A londoni védelmi minisztérium eddig is több száz ilyet szállított Ukrajnának, amellyel a légvédelem rengeteg orosz drónt és egyéb légi támadóeszközt semmisített meg.

John Healey brit védelmi miniszter a héten bejelentette, hogy Nagy-Britannia évente 3 milliárd font (1400 milliárd forint) értékű segélyben részesíti Ukrajnát mindaddig, amíg erre szükség van. A korábbi tervekkel ellentétben jövőre is folytatódik az ukrán katonák nagy-britanniai kiképzése, az eredeti menetrend alapján a kiképzések az idén véget értek volna, de döntés született arról, hogy a program legalább 2025 végéig folytatódik.

Nagy-Britanniában a háború kezdete óta eddig több mint 45 ezer ukrán katona részesült kiképzésben.

Közben a Pentagon is bejelentette, az Egyesült Államok negyedmilliárd dollár értékű újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a biztonsági segítség Ukrajna kiemelten fontos védelmi szükségleteit szolgálja, és az amerikai hadsereg készleteiből juttatják el az országba.

A szállítmány légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszereket, rakétarendszerekhez utánpótlást, valamint páncélozott járműveket és harckocsi-elhárító fegyvereket tartalmaz. A Pentagon által közzétett részletes lista szerint a küldeményben egyebek között RIM-7 és Stinger-rakéták, mobil rakétatüzérségi eszközök (HIMARS) lőszerei, a harctéren leggyakrabban használt 105 és 155 milliméteres lövegek, Javelin és AT-4-es páncéltörő rendszerek, romboló felszerelések, kézi fegyverekbe való lőszerek, valamint szárazföldi járművek mellett járőrhajók szerepelnek.

A mostani szállítmány már a 65. ilyen jellegű támogatási csomag, és az Egyesült Államok saját készleteinek lehívásáról szóló elnöki felhatalmazás keretében juthat el Ukrajnába.

A donyecki Zsuravka elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az elmúlt hét folyamán 17, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal, valamint drónokkal végrehajtott csoportos csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket, kritikus energetikai létesítményeket, rakéta-, fegyver- és üzemanyagraktárokat, drónok és személyzet nélküli hajók összeszerelő műhelyeit és tárolóhelyeit, valamint ukrán alegységek és külföldi zsoldosok ideiglenesen telepítési pontjait.

A jelentés külön kitért a Poltava városában a 179. egyesített kiképzőközpont elleni támadásra, ahol rádióelektronikai szakembereket képeztek ki külföldi oktatók irányításával elektronikai hadviselésre és drónirányításra.

Az augusztus 31-től szeptember 6-ig tartó időszakra vonatkozó hadijelentés 89-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert támadások és ellentámadások számát, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát pedig több mint 16 200-ban.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában a héten megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 69 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 143 páncélozott harcjárművet, hét amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 54 rakétáját, továbbá 367 légi és 11 tengeri drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadás során több mint 10 400 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 74 páncélozott személyszállító járművet, 599 páncélozott harcjárművet, 339 gépkocsit, 76 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Roszatom szerint Csernobil bemelegítésnek tűnne egy kurszki atomerőműre mért csapás esetén.

A közelmúlt eseményeinek fényében az atomerőművek meg nem támadásának elve különös jelentőséget kapott, egy, a kurszki atomerőműre mért katonai csapás esetén az 1986-os csernobili baleset következményei „bemelegítésnek tűnnének" – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója, miután Kalinyingrádban Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tárgyalt.

A felek megállapodtak abban, hogy egy újabb fenyegetés esetén a NAÜ szakértői azonnal a kurszki atomerőműhöz utaznak, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen következményekkel járnának Oroszország, Ukrajna, Balorusz, Európa, Törökország és az egész Fekete-tenger körüli terület számára a meggondolatlan cselekedetek. A Roszatom vezetője, Lihacsov megjegyezte, hogy javult a zaporizzsjai atomerőmű személyzetének és a NAÜ ellenőreinek együttműködése.

A NAÜ talán az egyetlen olyan szervezet a világon, amely mandátumának keretein belül megőrizte független pozícióját, és ezt az egyre összetettebb és fenyegetőbb környezetben is folytatja – hangoztatta. Megjegyezte ugyanakkor: a Roszatom elvárja a NAÜ-től, hogy rámutasson az erőmű elleni támadások felelőseire. A Roszatom közleménye szerint Lihacsov és Grossi a kurszki és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról tárgyalt.

A zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyának felgyújtása és a kurszki atomerőműben kialakult aggasztó helyzet világossá teszi, hogy figyelmünk nem lanyhulhat a nukleáris biztonság kérdésében az érintett régiók nukleáris létesítményeiben – fogalmazott.

Lihacsov szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az ukrán hadsereg a kurszki régióba történt betörésekor el akarta foglalni a Kurcsatovban működő nukleáris létesítményt. Elmondta, hogy a napokban merényletet követtek el Andrej Sevcsik volt enerhodari polgármester ellen, aki jelenleg a zaporizzsjai atomerőmű alkalmazottja. Közölte, hogy Sevcsik a feleségével együtt súlyosan megsebesült a merényletben.