Egy meggyilkolt és feldarabolt ukrán hadifogoly fotója jelent meg és terjed, elsősorban a közösségi oldalakon, ezen belül is a Telegram-csatornákon.

Az ukrán főügyészség bejelentette, hogy vizsgálatot indít a képek ügyében, amelyeken állítólag egy orosz katonák által megölt és feldarabolt ukrán katona látható, aki hivatalosan is az ukrán haderőhöz tartozik.

A vizsgálat tárgyát leginkább úgy lehet lefordítani, hogy előre kitervelt, aljas szándékból elkövetett emberölés ügyében zajlik a nyomozás, valamint háborús bűnök elkövetése ügyében.

Oroszország következetesen megismétli a nácik bűneit, büszkén demonstrálva a civilizált világ összes normájának teljes semmibevételét. Ez a felháborító eset egy újabb emlékeztető, hogy Oroszország terrorista rezsimje gonosz. A gonoszt pedig meg kell büntetni

– jelentette ki Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

A meggyilkolt hadifogoly egy Minden Ukrajna lesz! Feliratú pólót visel, akinek levágták a fejét és a végtagjait is. A képet az ukrán emberi jogi biztos, Dmitro Lubinets is megosztotta. Az ombudsman közölte: épp sürgős felhívást készít többek között az ukrán bűnüldöző szervek, valamint az ENSZ számára.

Ez nem csak a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény megsértése, ez a perverzek viselkedése! Szeretném megjegyezni, hogy a nemzetközi humanitárius jog normái szerint egyetlen hadifoglyot sem szabad fizikai csonkításnak, erőszaknak vagy gyilkosságnak kitenni

– írta Dmitro Lubinets.

Mindeközben az Astra nevű kiadvány azt állítja, hogy a feldarabolt katonáról készült fotón montázsra utaló jelek találhatók. Az újságírók a TruFor módszerrel ellenőrizték a fotót, és az algoritmus 47 százalékos valószínűséget mutatott ki a hamisításra.

(via)