Az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos egészségügyi problémával, többek között a szív- és egyéb súlyos betegséggel, köztük a Parkinson-kórral hozhatók összefüggésbe. Egy friss tanulmány első alkalommal volt képes a kettő közötti kapcsolatot kimutatni – írja a Euronews.

A kutatás szerint, az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem növelik a rákos megbetegedések kockázatát. Ennek ellenére gyakran magas cukor-, telített zsír- és sótartalmúak. Ide sorolhatóak például a kolbászok, reggelizőpelyhek, chipsek, instant tészták és több fagyasztott gyorsétel is. 

Manapság az átlagember étrendje nagy arányban tartalmaz ultrafeldolgozott élelmiszereket, amely a legalacsonyabb az olaszországi és romániai 14 százaléktól az Egyesült Királyság és Svédország 44 százalékáig is terjedhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynökségének új jelentése rávilágít, ezek az ételek miként is befolyásolják az emberek egészségügyi állapotát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a szívbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, az aneuriozma és egyéb keringési betegségekkel, emésztési problémákkal, illetve a Parkinson-kórral.

A kutatók egyelőre még vizsgálják az összefüggés okát, de kiemelték, az eredmények már meggyőző érvként kell, hogy szolgáljanak az ultrafeldolgozott élelmiszerek csökkentésére az étrendben. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek csökkentése, illetve párhuzamosan a feldolgozatlan és minimálisan feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend bevezetése jelentős pozitív hatással lehet a hosszú távon az egészségre

– mondta Esther González-Gil, a WHO tudósa és a tanulmány vezető szerzője.

A Lancet Regional Health - Europe című folyóiratban megjelent tanulmányban kilenc ország, és közel 429 ezer embere vett részt, Dániában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A kutatást 1992 és 2000 között kezdték, és átlagosan 16 évig figyelték meg a klienseket. A kísérletben nem vettek részt rákos megbetegedésben szenvedők, illetve azok akiknek szív-, cukorbetegségük, stroke-juk volt, illetve, ha az illető étrendje valamilyen szélsőséges értékbe esett.

Tanulmány érdekessége, hogy nem talált kapcsolatot az ultra-feldolgozott élelmiszerek és az Alzheimer-kór, illetve a rák okozta halálesetek között, ellentétben a korábbi tanulmányokkal.

A kutatók szerint a kapott adatokat nagyban befolyásolták a különböző alkoholos italok is, például a whisky, a gin és a rum, amelyek ultrafeldolgozottnak számítanak. Az alkohol pedig már önmagában hét ráktípus ismert okozója. 

Ha ezzel a drága elektromos kanállal hörpöli a levest, jobb lesz az étel íze

A fűszerezés nélküli ízfokozásra hivatott evőeszköz nem titkolt célja, hogy ily módon redukálják a só fogyasztását. A sót helyettesítő kanál ára azonban borsos. Főleg magyar pénztárcának. Bővebben >>>