A Német Életmentő Szövetség (Lebens-Rettungs-Gesellschaft - DLRG) megkongatta a vészharangot, amiért évekbe telik bejutni az úszótanfolyamokra.

„A legtöbb helyen hatalmas a túljelentkezés, így rendkívül hosszú várólisták alakulnak ki. Önkéntes alapon nem tudjuk mi elvégezni azt, amit nem tesznek meg az iskolákban”

– mondta el Ute Vogt, akit a Die Welt idéz.

A riadót fújó DLRG vezetője szerint a lesújtó számok önmagukért beszélnek, hogy miért lenne szó szerint életbe vágóan fontos a vízbiztosság, a stabil úszástudás. Tavaly ugyanis legalább 378 ember fulladt vízbe Németországban, ami a szervezet nyilvántartása alapján 23 fővel több, mint tavaly. 2023-ban a legtöbben, Bajorországban, ahonnan 62 vízbe fulladó halálos áldozatot jelentettek.

A tavalyi áldozatok közül 16 tíz év alatti volt. A DLRG által 2022-ben megrendelt felmérés kimutatta, hogy a német gyermekek több mint fele nem tud vízbiztosan úszni (azaz legalább egy medencehosszt, 25 métert valamely úszásnemben szabályos technikával és magabiztosan leúszni).

Éppen ezért biztosítanunk kell, hogy az úszni tanulás ugyanolyan része legyen az alapfokú oktatásnak, mint az olvasás, az írás és a matematika

– hangsúlyozta Ute Vogt.

Minden eddiginél több gyermek kap ingyenes sportolási lehetőséget

Újabb mérföldkőhöz ért az Úszó Nemzet Program: 2023-ban több mint a duplájára nő a kezdeményezésbe bekapcsolódó települések száma. Az eddigi 19-hez 22 új csatlakozik, így az idén csaknem 50 ezer kisgyermekkel szerettethetik meg a vizet országszerte a MÚSZ-liszensszel dolgozó oktatók.

A részletekről ITT írtunk bővebben.