Az előzetes tervek szerint a világhírű, 14-szeres Grammy-díjas amerikai énekesnő a bécsi Ernst-Happel Stadionban tartott volna 3 napos koncertsorozatot, a hatóságok azonban merénylet gyanúja miatt mindegyik napot lefújták – írja az Infostart.

Az osztrák belügyminisztérium illetékes főigazgatója, Franz Ruf hozzátette, szerda este már őrizetbe is vették a merényletet tervező két személyt. 

Az egyik osztrák állampolgárságú gyanúsítottnál közelebbről nem meghatározott vegyi anyagokat foglaltak le a hatóságok. A 19 éves ternitzi lakos néhány hete hűséget fogadott az Iszlám Államnak. A férfi a munkahelyéről is lopott vegyi anyagokat a támadáshoz, akinek a lakásán detonátorokat, 21 ezer eurónyi hamis pénzt, valamint az Iszlám Állam propagandaanyagait is megtalálták a hatóságok.

rendőrség ennek ellenére még nem zárja le az ügyet, a két őrizetbe vett személyen kívül további gyanúsítottakat keresnek.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter arról beszélt: nyilvánvalóvá vált, hogy a gyanúsítottak vérfürdőt terveztek. A 19 éves férfi vallomása alapján magával is végzet volna a merénylet elkövetése után.

A politikus szerint rendkívül súlyos a helyzet. A Hamász támadása óta Európában megnőtt a terrorszervezetek jelenléte, Bécsben négyesre emelték a terrorveszély-készültséget.

A 19 éves gyanúsított valószínűleg bombát is készített, a támadás előkészületei pedig előrehaladott állapotban voltak. Azt tervezhette, hogy a stadion előtt lévő szurkolókba autóval hajt bele, de felmerült az is, hogy késsel rohan a tömegbe. A Kurier informátorai szerint a támadást az Iszlám Állam akarta magára vállalni.

Legfrissebb, csütörtök déli értesülések szerint végül az őrizetbe vett gyanúsított teljes körű beismerő vallomást tett.

Franz Ruf azt is közölte, hogy az osztrák államvédelmi hatóságok egy külföldi titkosszolgálattól kaptak a merényletkísérletre vonatkozó információkat.

Terrortámadást hajtottak volna végre a bécsi Taylor Swift koncerten, az Iszlám Állam a háttérben

Lemondták az amerikai szupersztár ausztriai fellépéseit.
Bővebben--->