A bolgár parlament szerdán elutasította a legerősebb párt által javasolt kormányt, ami újabb politikai válságba sodorta az EU legszegényebb országát. Az Euractiv tudósítása szerint Bojko Boriszov, a GERB vezetője kijelentette, hogy

a bulgáriai politikai rendszer blokkolva van,

és új előrehozott parlamenti választásokat kezdeményez ősszel.

A parlament jelentős többsége, 138 képviselője szavazott nemmel a GERB által gründolt kormányra, amit Boriszov munkatársa, Roszen Zseljazkov vezetett volna. 

„Elnézést kérünk az emberektől, bocsánatot kérünk a bolgároktól, hogy ismét eléjük kell majd állunk. Mindenkit tisztelet illet, megsérteni sem akarok senkit, a választások után találkozunk, mert nem hiszem, hogy ez a parlament megválasztana bárkit. Mozgósítsunk, kérjünk bocsánatot a választóktól” – jelentette ki a GERB vezetője a parlamenti vitában.

A parlamenti szavazást kísérő fő politikai hír az ország török ​​kisebbségi pártjának, a DPSZ-nek a kettészakadása, amely egyébként Bulgária legstabilabb politikai projektje volt a totalitárius rendszer 1989-es összeomlása után.

Ez a szakadás a DPSZ ideiglenes vezetője, Deljan Pejevszki valamint a párt tiszteletbeli elnöke és alapítója, Ahmed Dogan közötti kibékíthetetlen konfliktusból ered.

Pejevszkit, akit az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság korrupció miatt szankcionált, Ahmed Dogan 2023 végén állította a DPSZ élére, és ő lett az első bolgár nemzetiségű, aki vezeti a pártot annak 34 évvel ezelőtti megalakulása óta.

A legutóbbi, június 9-i parlamenti választások során Pejevszki sosem látott sikert ért el azzal, hogy a DPSZ-t az ország második politikai erejévé tette 17 százalékos támogatottsággal. „Hálából” a választások után elindult az Ahmed Doganhoz közel álló aktivisták kiszorítása.

Szerdán, az új kormány megválasztásáról szóló parlamenti szavazás napján Ramadan Atalay, a DPSZ kizárt képviselője Ahmed Dogan szavait tolmácsolva bejelentette, hogy ellenzik a GERB-vezette kormány megalakulását. Ezzel is sikerült összekülönbözni a rivális Pejevszkivel, aki viszont azzal fenyegetőzött, hogy vagy megszavazzák a kormányt, vagy

átadják a hatalmat Vlagyimir Putyinnak.

A DPSZ durva megosztottságát jelzi, hogy összese 30 képviselő támogatta a GERB által javasolt kormányt, 15-en viszont nemmel szavaztak.

A parlamentnek gyakorlatilag nulla esélye van arra, hogy rendes kormányt válasszanak, és elkerüljék az újabb meglepetésszerű választást. A színész-énekes Szlavi Trifonov ITN pártja viszont azt ígéri, szakértői kormányt próbál összehozni, és minden párttal tárgyal, ha felhatalmazást kap az elnöktől.