Velence vasárnap lezárta azt a kísérleti programot, amely több mint 2,2 millió dollár (nagyjából 790 millió forint) bevételt hozott a városnak. A városvezetés már el is határozta az adó meghosszabbítását, az ellenzők azonban kudarcnak tartják az egész kezdeményezést.

Az AP News beszámolója szerint több tucat aktivista gyűlt össze szombaton a Santa Lucia pályaudvar előtt, hogy tiltakozzanak az 5 eurós egynapos belépő ellen, amely szerintük kevéssé tántorította el a látogatókat a csúcsidőszaki érkezéstől.

A próbaidőszak első 11 napjában átlagosan 75 ezer látogatót regisztráltak a városban. Giovanni Andrea Martini, a városi tanács ellenzéki tagja szerint ez naponta 10 ezerrel több, mint 2023-ban három indikatív ünnepnapon.

Velence idén április 25-től július közepéig 29 napon, főként hétvégéken és ünnepnapokon vetette ki a régóta vitatott egynapos adót.

Az elmúlt 2 és fél hónapban közel 450 ezer turista fizette be az adót, tisztviselők szerint az ebből befolyt összeget alapvető szolgáltatásokra fordítják majd.

Az adót nem alkalmazták a velencei szállodákban megszálló személyekre, illetve mentesültek alóla többek között a 14 év alatti gyermekek, a régió lakosai, diákok, dolgozók és rokonlátogatók is.

A város legfőbb turisztikai tisztviselője, Simone Venturini arról beszélt, hogy jövőre fontolgatják a díj megduplázására vonatkozó javaslatot.

Kapós lett a velencei ötlet, ebben a tündéri alpesi faluban is belépőt fizethetünk

Aki aznap autóval érkezik, és nem foglalt szállást a településen, annak egy telefonos applikáción keresztül kell lerónia majd napi 5-10 svájci frank körüli összeget.