A múlt vasárnapi venezuelai elnökválasztást követően a Nemzeti Választási Tanács (CNE) hétfőn egy  harmadik hatéves ciklusra is elnöknek nyilvánította Nicolás Madurot. A CNE szerint a 61 éves Maduro 5,15 millió szavazatot (51,2 százalék), míg a 74 éves ellenzéki Edmundo González Urrutia 4,5 millió szavazatot (44,2 százalék) kapott.

Az ellenzék szerint elcsalták a voksolást és ennek bizonyítására megkezdték a szavazóívek összegyűjtését. A csalásra hivatkozva a hét elején hatalmas tömegek kezdtek tüntetni a fővárosban, a megmozdulás erőszakba torkollott – írja az Infostart.

A 2013 óta a Venezuelai Bolívari Köztársaságot vezető Maduro korábban Hugo Chávez külügyminisztereként, illetve alelnökeként dolgozott. 

A demonstrálók "Le veletek!" kiáltások közepette borították fel Chávez tengerparton álló, három méter magas emlékművét. 

Az elhunyt populista politikus egy másik szobrát, Caracastól mintegy száz kilométerre nyugatra fekvő Mariara városában döntötték le.

Megosztó szocialista reformer 

A vitatott körülmények között újraválasztott elnök szerint a tüntetők azért vonultak utcára, hogy

megtámadják Chávez parancsnokot, a parancsnok-elnököt, Venezuela legjobb elnökét a legutóbbi 150 évben.

A nacionalista-populistának tekintett Hugo Chávez 1999-től 2013-ban bekövetkezett haláláig volt hivatalban és az volt a terve, hogy felépítse a "21. századi szocializmus" a latin-amerikai államban. 

Sok közgazdász szerint  a szegénység felszámolását célul tűző reform politikája taszította az elmúlt években tapasztalt gazdasági válságba az országot.

Diplomáciai és humanitárius következmények

A venezuelai kormány sajtóközleményben jelentette be, hogy szerdától ideiglenesen felfüggeszti a Panamába és a Dominikai Köztársaságba, illetve onnan Venezuelába induló járatokat, mivel szerintük e két állam „beavatkozó akciói” miatt vonták kétségbe Maduro újraválasztásának átláthatóságát.

A politikai foglyok védelmére szakosodott, Foro Penal civil szervezet jelentése szerint a demonstrációk során legalább egy embert megöltek és 46 személyt őrizetbe vettek a venezuelai hatóságok.