Nem indul a novemberi elnökválasztáson Donald Trump ellen – közölte hivatalos közösségi oldalán Joe Biden amerikai elnök.

Visszalépő levelében a 81 esztendős Joe Biden többek között arról írt, hogy:

  • az elmúlt három és fél év során nemzetként nagy előrelépést tettek;
  • ma Amerika rendelkezik a világ legerősebb gazdaságával;
  • erre példaként felsorolta az idősek vényköteles gyógyszerköltségeinek csökkentését és a megfizethető egészségügyi ellátás kiterjesztését;
  • elfogadták az első fegyverbiztonsági törvényt 30 év után;
  • kinevezték az első afroamerikai nőt a Legfelsőbb Bíróságba, és
  • elfogadták a világtörténelem legjelentősebb éghajlatvédelmi törvényét.
Úgy gondolom, pártom és az ország érdeke az, hogy visszalépjek, és hivatali időm hátralévő részében kizárólag elnöki kötelességeim teljesítésére összpontosítsak

– indokolta a visszalépését Joe Biden, aki egyúttal azt is megígérte, a héten részletesebben is kifejti, miért döntött a visszalépés mellett.

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy az amerikai elnök elkapta a koronavírust, és bár jól van, tünetei enyhék, és a szükséges oltásokat is megkapta, hazautazik Delaware állambeli otthonába, ahol karanténba vonul.

Az elnökjelöltségtől való visszalépésben minden bizonnyal nagy szerepe lehetett a Donald Trumppal folytatott június végi elnökjelölti vitán nyújtott gyenge teljesítményének, amely után demokrata politikusok és vezető amerikai lapok is kérték és/vagy követelték Joe Biden visszalépését a jelöltségtől.

Kamala Harris lehet az utód

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke saját alelnökét, Kamala Harrist támogatja a Demokrata Párt elnökjelöltjeként – jelentette be X-csatornáján.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Kamala Harrist könnyebb lesz legyőzni a Fehér Házért folytatott versenyben, mint Joe Bident – nyilatkozta Donald Trump a CNN-nek Joe Biden visszalépésére reagálva.

Az NBC Newsnak adott rövid telefonos interjúban Trump pedig kijelentette: 

Soha nem volt még olyan elnök, aki ekkora kárt okozott volna az országnak. Az energiafüggetlenségtől kezdve az illegális bevándorlók millióinak beengedéséig. Helyre fogjuk hozni, amit ő elrontott. 

Kigyulladt a vészvillogó Biden teljesítménye miatt a demokratáknál

Saját politikai családja szerint is kritikán aluli volt a regnáló elnök, Joe Biden szereplése a CNN által szervezett vitaműsorban, amelyben Donald Trumppal szópárbajoztak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.