Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken bejelentette, hogy engedélyezte a dániai székhelyű Bavarian Nordic oltóanyaggyártó majomhimlő elleni vakcináját. Ez az első oltóanyag, amelyet a szervezet jóváhagyott a betegség terjedésének megfékezésére a súlyosan érintett afrikai országokban, ahol a vírus egyre terjed – írja az MTI.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója elmondta: a majomhimlő elleni vakcinának ez az első előminősítése fontos lépés a betegség elleni küzdelemben. Mivel az előminősítés megnyitja az utat a fejlődő országok előtt, hogy hozzáférjenek az oltóanyaghoz, mivel a legtöbb ilyen országnak nincsenek meg a forrásai a vakcinák biztonságosságának és hatékonyságának szigorú ellenőrzésére.

A Bavarian Nordic vakcináját eredetileg himlő elleni oltásként hagyták jóvá. Néhány adagot már adományoztak Kongóban, ahol az oltások első körét október elején kezdik meg. 

A dán gyógyszeripari vállalat közölte, hogy 2025 végéig 13 millió adagot tud szállítani a vakcinából.

Ki fizeti meg az oltást?

A WHO által most engedélyezett, készítményt több néven – Jynneos, Imvamune, Imvanex – árusítják a globális piacon. Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója még augusztusban jelezte: 2025 végéig 10 millió adagot tud biztosítani a majomhimlő (mpox)-vakcinájából az afrikai országoknak. 

Chaplin  szerint képesek 2024 végéig kétmillió vakcinát előállítani, de ezt csak akkor teszik meg, hogyha erre fizetőképes kereslet mutatkozik.

Stuart Blume, az Amszterdami Egyetem emeritus professzora úgy látja, hogy miközben az afrikai államoknak nincs pénzük a vakcinára, erősen kérdéses, hogy a gazdag államok beszállnak-e a finanszírozásba.

A múlt csütörtökön érkezett meg az első – 99 ezer adagot tartalmazó – szállítmány a leginkább érintett Kongói Demokratikus Köztársaságba, majd szombaton további 200 ezer oltóanyag jött az országba.

Laurent Muschel, az EU Egészségügyi Vészhelyzeti Felkészültségi és Reagálási Hatóságának vezetője szerint Európa összesen 566 ezer vakcinát kíván eljuttatni a régió leginkább rászoruló államaiba.