A Media Nations című jelentés szerint tovább folytatódik az eddigi években tapasztalt tendencia, amely a britek egyre kevésbé választják a hagyományos televíziót. A műsorszolgáltatás heti elérhetősége a 2022-es 79 százalékról tavaly már 75 százalékra esett vissza - írja a Euronews. 

Korcsoportonkénti eloszlásban a fiatalabb  generáció fordul el leginkább a hagyományos TV-nézéstől. A 16-24 évesek körében először mutatkozott ennyire alacsony (48 százalékos) nézettségi arány. 

A 15 év alattiak körében ez az érték valamivel magasabb, 55 százalék körüli.

Annak ellenére, hogy a  televíziós műsorok nézettsége csökken, maguk a TV-készülékek még mindig az a közösségi médiaszórakoztatás elsődleges platformjai. Az előző évhez képest 2 százalékos növekedés figyelhető meg a tartalomnézéssel töltött idő esetén. Ide főként a YouTube-hoz hasonló videómegosztó platformokat foglalja magába, valamint a műsorszolgáltatók „video-on-demand” (igény szerinti videószolgáltatás) kínálatot. 

Az olyan előfizetéses video-on-demand szolgáltatások, mint a Netflix, a Disney+ és az Amazon Prime Video nézettsége szintén 6 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Ezek közül továbbra is a Netflix a legnépszerűbb.

A BBC, az ország közszolgálati műsorszolgáltatója számára rendkívüli aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Királyság lakossága egyértelműen eltávolodik a televíziós műsoroktól. A múlt héten megerősítették, hogy az Egyesült Királyságban mintegy félmillióan mondták fel a tévéadói díjat.

A tévéadó azt az évi 169,50 fontot foglalja magába, amelyet az Egyesült Királyság adófizetőinek pénzéből vonnak le a BBC tartalmainak finanszírozására, beleértve a televíziót, a rádiót, a BBC honlapját, a podcastokat, az iPlayert és a BBC-alkalmazásokat is. A díj befizetése nélkül egyik szolgáltatást sem lehet használni. 

Így segíti a tévé a mozifilmek népszerűségét

Átlagosan tizennégyszeresére nőtt a magyar mozifilmek befogadói tábora a televíziós sugárzásoknak köszönhetően a filmszínházakban elért közönségszámhoz képest. Az NMHH kutatása közel nyolcvan év magyar filmtermését ölelte fel.
Bővebben--->