Magyarország soros uniós elnökségének első hivatalos útján Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő ekkor határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől. Orbán Viktor kijevi látogatásáról szóló Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a béke kérdése nem csak Ukrajnának, hanem egész Európának fontos, majd arról beszél, hogy

a békekezdeményezések sok időt vesznek igénybe, a nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak, ezért az ukrán elnököt a sorrend megfordítására kérte: arra, hogy egy gyors, határidőhöz kötött tűzszünettel gyorsítsák fel a béketárgyalásokat.

Minderről az Európai Tanácsnak tervez jelentést készíteni, amely alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

Azonban Ukrajna nem volt vevő a javaslatra:

Orbánnak megadták a lehetőséget arra, hogy megoszthassa meglátásait, viszont azok nem kaptak pozitív fogadtatást. Zelenszkij elnök meghallgatta őt, de válaszul elmondta Ukrajna egyértelmű, érthető és jól ismert álláspontját"

– közölte Zelenszkij kabinetfőnökének helyettese, Ihor Zsovka az ukrán köztelevízióban.

Mindezt Andrij Jermak, az ukrán kabinetfőnök korábbi megjegyzése is alátámasztja, amellyel Donald Trump kijelentésére reagált, miszerint az amerikai elnökjelölt megválasztása esetén hamar lezárná a háborút.

Ukrajna semmilyen kompromisszumra nem hajlandó a függetlenségét, a szabadságát, a területi integritását, a szuverenitását és a demokráciát illetően

– nyomatékosította a kabinetfőnök.