A lap úgy tudja, hogy a kormány célja a jogszabály-módosítással az, hogy a számlákra érkezett, államilag támogatott befizetéseket ne a kereskedelmi bankok forgassák, hanem az államnak származzon haszna belőle.

Az államkincstár 2006 óta a születő gyermekeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, melyhez Startszámla nyitásával a szülők további összegekkel járulhatnak hozzá. Az itt gyűlő összeg kamatozik a gyermek 18 éves koráig. Ezeknek a számláknak a kezelését venné át az államkincstár - írta a Magyar Nemzet.

Azenpenzem.hu portál korábban azt írta, hogy jelentősen növekedett a Start-számlák kedveltsége tavaly. A Magyar Államkincstár adatai szerint 2010-ben csak az újszülöttek alig több mint 27 százalékának nyitottak ilyen számlát a szülők, tavaly azonban már majdnem minden második babának. 2011-ben az életkezdési támogatás bevezetése óta születetteknek már közel harmada (ez körülbelül 330 ezer babát jelent) rendelkezik Start-számlával. Csak tavaly mintegy kétmilliárd forintot fizettek be pluszban ezekre. Fejlődésre még mindig lenne tér, hiszen míg a kincstár az indulás óta eltelt időben 60 milliárd forintot, a szülők 15 milliárdot helyeztek el a gyermekek számára.

A pénzügyi tanácsadó honlap áttekintette a banki ajánlatokat is. Tavaly október óta nagyot változott a kamatkörnyezet, amit a babák számára gyűjtött pénz elhelyezésére szolgáló Start-számlák esetében nem minden bank követett. A Start hozama így igen erősen szóródik - 4,5 százaléktól 10 százalékig.