Az óriási befektetett tőke és a kezdetben meredeken emelkedő kereslet mára megfordult: egyre több jel utal arra, hogy a fogyasztóknak nem nyerte el a tetszését a vegán hús, vagyis a növényi alapanyagokból készült, hagyományos húsra hasonlító termékkínálat.
Az élelmiszeripari innovációnak számító műhús iránti érdeklődés megfordult 2022-ben. Az amerikai piackutatók szerint
a keresletben bekövetkező visszaesés megpecsételte a növényi fehérjékből készült termékek jövőjét,
esélytelenné vált az a törekvés, hogy néhány éven belül a teljes húspiac 10 százalékát ezek a húshelyettesítők uralják.
A járvány hozta el az alternatív hús fénykorát
Az elmúlt években dollármilliárdokat áldoztak a befektetők az olyan élelmiszeripari innovációkba, amelyek előállítása és forgalmazása érdemben csökkentené a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, elsősorban az állattenyésztés visszaszorításával.
A két legsikeresebb startupnak az amerikai Beyond Meat és az Impossible Foods bizonyult. Mindkét cég olyan termékeket fejleszt, amelyek külsőre szinte megegyeznek a hagyományos húséval, és a cél az, hogy az ízük is ugyanolyan legyen, de növényi fehérjeforrások felhasználásával. A legtöbb ilyen készítménynek az alapanyaga
A termékek a 2020-as járvány előtt robbantak be a piacra, mint a hagyományos húsoknál jóval környezetkímélőbben előállított, élőállat megölése nélkül készített, az állati fehérjeforrásoknál egészségesebb ételek.
Az eladások a koronavírus-járvány alatt csúcsot döntöttek, és az optimista előrejelzések szerint néhány év múlva a teljes húspiac 10 százalékát is a vegán húsok uralhatják – olvasható a Bloomberg összefoglalójában.
A tavalyi év azonban rányomta a bélyegét az alternatív húspiacra, az újfajta étkezési kultúra helyett pedig legfeljebb átmeneti divatot jelenthetnek a műhúsok.
Az infláció felülírta a fogyasztók éghajlati törekvéseit
Az amerikai eladási adatokból kiderül, hogy a kiskereskedelmi forgalomban kapható Beyond Meat és az éttermekben rendelhető Impossible Foods termékei iránt 2022 harmadik negyedévtől rohamosan elkezdett visszaesni a kereslet:
- az éttermi rendelések 9 százalékkal,
- a kiskereskedelmi forgalmuk 14 százalékkal esett egy év alatt.
Az alternatív húspiac vállalkozásait tömörítő ernyőszervezet, a Good Food Institute (GFI) adatai szerint
2021-ben még 1,4 milliárd dollárt, vagyis közel 500 milliárd forintot fektettek a befektetők a növényi alapú húshelyettesítők fejlesztéseibe. Az alternatív termékekkel foglalkozó vállalkozások száma pedig 107 cégre ugrott, ezek szinte mindegyike startup vállalkozás, a világ minden táján.
A kutatások és a termékek fejlesztése ugyanakkor nem haladnak a tervezett ütemben: a vegán húsok ára továbbra is jóval magasabb, mint a hagyományos húsféléké. A 2022-es évről még nem állnak rendelkezésre adatok, ugyanakkor a kiskereskedelmi és éttermi kereslet-visszaesés egyértelműen kimutatható.
A visszaesés egyértelmű jele, hogy a tőzsdén
a Beyond Meat részvények árfolyama idén január közepén 74 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, míg 2021-hez képest mintegy felére esett vissza.
Ez a tendencia várhatóan az arányaiban rekordmagasnak mondható befektetői érdeklődést is visszaveti.
Drága, rossz az íze, ráadásul egészségtelen
Noha a hagyományos állattartáshoz képest jóval környezetkímélőbb a növényi fejérékből készült húspótlók gyártása, várhatóan nem ezek hozzák meg az áttörést az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggésbe hozható károsanyag-kibocsátással szemben. Jelenleg a növényi hús teljes húspiaci részesedése a Bloomberg adatai szerint mindössze 0,04 százalék, gyakorlatilag kimutathatatlan.
A szakértők szerint több okra is visszavezethető a kezdeti lelkesedést követő fogyasztói elutasítottság:
- Ár: A forgalomba hozott növényi alapú álhúsok jóval drágábbak, mint a hagyományos húsok. Az eltarthatóságuk sem hosszabb, mint az állati eredetű termékek, ráadásul ezek is hűtést igényelnek. A hosszú szállítási útvonalak miatt pedig jelentősen megnő a beszerzéssel járó költség is.
- Íz: A külsőre ugyan a hagyományos húshoz hasonló jegyeket viselő termékek íze gyakorlatilag egyáltalán nem hasonlítható a megszokotthoz. A fogyasztóknak nem ízlenek ezek a termékek. Akik korábban is fogyasztottak húst, és nincsenek éghajlati és állatjóléti aggályaik, azok aligha térnek át ezekre a termékekre. A vegetáriánus és vegán fogyasztók többsége – mivel egyébként sem fogyasztott korábban húst – nem keresi azt az ízvilágot, és a megszokott étrendjén nem változtat, ha nem jön be neki a termék.
- Egészségügyi kockázat: Az elmúlt egy-két év tapasztalatai világossá tették, hogy a hagyományos húsokról pusztán egészségügyi okokból nem érdemes áttérni a növényi fehérjéből gyártott húshelyettesítőkre. A csak részben nyilvánosságra hozott receptúrák mellett a termékeket rendszeresen fogyasztók egyre gyakrabban fordulnak orvoshoz gyomorpanaszokkal, valamint sokaknál korábban nem jellemző allergiás reakciókat is kiváltottak a műhúsok. Az eddigi vizsgálatok is azt erősítették meg, a növényi húsok fogyasztása nem jár egészségügyi előnyökkel még a rákkeltőnek ítélt vöröshúsokkal szemben sem. Sőt, ezek az ultrafeldolgozott termékek egyre több vélemény szerint inkább kockázatosak az egészségre, mivel az alapanyagként felhasznált növények hagyományostól eltérő felhasználása – például a búza megfőzése, egyéb hőkezelési eljárások – allergéneket szabadíthat fel. Ezekről a hatásokról – szemben az állati termékek feldolgozásával – alig vannak tapasztalatok.
Eltűnik, vagy velünk marad a növényi hús?
Egyértelműen velünk marad. Ennek oka, hogy eddig dollármilliárdokat öltek a befektetők a termékek fejlesztésébe. Ezek a fejlesztések ráadásul folyamatosak:
a cél, hogy a hagyományos húsokkal azonos áron lehessen nagy mennyiségben előállítani növényi fehérjékből készült alternatívákat,
amelyeknek a kinézete mellett az állaga és az ízvilága is megegyezik a jól megszokott csirke, vagy marhahús ízzel.