A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

űA Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács szerint elsőbbséget kell élveznie az uniós támogatások felhasználása során a digitális írástudatlanság csökkentésének és az e-befogadás erősítésének. A hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a negyven év felettiek, az e-közigazgatási szolgáltatásokat eddig nem használók, a munkanélküliek és a határon túli magyar állampolgárok integrációját segítő források nyílnak meg, hogy a magyarok közel felét érintő problémát orvosolják.

Két, európai uniós forrásból finanszírozható projekt segítségével több, mint 150 kistelepülés lakóinak helyzetén lehet javítani, illetve mód nyílik a határon túli magyarsággal való közvetlenebb kapcsolattartás kiépítésére, az e-közigazgatás további lehetőségeinek bővítésére.

Az e-befogadás projekt keretében az 5000 fő alatti településeken élők felzárkóztatása érdekében mintegy 180 helyen, köztük 120 kispostán és ötven kisiskolában hoznak létre ingyenes wifi hozzáférési pontokat, hatvan helyen érintőképernyős terminálokkal, amelyen speciális oktató-bemutató szoftver segítené az állampolgárokat az e-ügyintézés dolgaiban. A program keretében elsőként helyi szinten ötszáz mentort képeznek ki, akik a szoftveres és más oktatóanyagok mellett személyesen is segíteni tudnak a környezetükben élő embereknek. Az arra nyitott felhasználóknak okostelefon-alkalmazás is segít majd az e-ügyintézésben.