Félrevezető képet ad a közép-kelet-európai gazdaságok állapotáról a növekedési ütemek kizárólagos figyelembevétele, a valós helyzetet pontosabban mutatja az egyes térségi nemzetgazdaságok jelenlegi és a pénzügyi válság előtti GDP-szintjeinek összevetése - áll az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont kedden ismertetett új tanulmányában, amely szerint a magyar gazdaság teljesítménye várhatóan három év múlva éri el ismét a visszaesés kezdete előtt mért csúcsot.

A Capital Economics londoni közgazdászai által befektetőknek összeállított helyzetértékelés hatalmas különbségeket jelez a közép-kelet-európai gazdaságok között abból a szempontból, hogy a vizsgált térségi országoknak mennyire sikerült megközelíteniük, illetve meghaladniuk a válság előtt mért legmagasabb GDP-értékeket.

A ház elemzői kimutatták például, hogy bár az észt gazdaság tavaly a régió növekedési éllovasa volt 7,6 százalékos egész éves GDP-plusszal, Észtország hazai össztermékének értéke azonban a jelenlegi állapot szerint még mindig 9,8 százalékkal elmarad a globális pénzügyi válság előtti csúcsától.

Lengyelország az élen

Magyarország tavalyi egész évi átlagos GDP-növekedése reálértéken 1,7 százalék volt, a magyar gazdaság által megtermelt össztermék-érték azonban már csak 4,6 százalékkal volt kevesebb a válság előtt mért csúcsszintnél - áll a Capital Economics keddi londoni elemzésében.

A ház e módszerrel elvégzett kimutatása szerint a közép-kelet-európai térségben Lettország helyzete messze a legrosszabb, a lett GDP-érték ugyanis jelenleg még 16,3 százalékkal marad el a válság előtti csúcsától.

A lista másik végén Lengyelország áll, amelynek hazai összterméke reálértéken számolva a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzőinek számításai szerint már 2009 második negyedévében ismét a válság kezdete előtti csúcsszinten volt, jelenleg pedig 11,3 százalékkal haladja meg az akkori értéket.

A ház szerint tavaly Szlovákia és Oroszország gazdasága is beérte a válság előtti önmagát.

A cég közgazdászainak előrejelzése szerint a cseh, a bolgár, a román és a litván gazdaság teljesítménye 2014-ben, Magyarországé, Horvátországé, Észtországé és Ukrajnáé 2015-ben, Lettországé azonban csak 2017-ben éri el ismét a recesszió előtti kiinduló csúcsszintet.

Tartós lehet a károsodás

Magyarországról a Capital Economics londoni elemzői megjegyezték, hogy a magyar gazdaság még mindig az elmúlt évtizedben végbement "devizahitel-boom" örökségétől szenved.

A cég szerint a még mínuszban lévő térségi országok mindegyikére igaz, hogy minél tovább tart a kilábalás a válság következményeiből, annál nagyobb a kockázata annak, hogy ezek a gazdaságok tartós károsodást szenvednek. Ez különösen Lettország esetében aggasztó, itt ugyanis a magas munkanélküliség a fiatal és képzett munkaerő tömeges kivándorlását eredményezte, tovább rontva az egyébként is rossz demográfiai mutatókat. Ennek alapján nem feltétlenül állja ki az idő próbáját az a megítélés, hogy "Lettország a takarékosság mintaképe" a térségben - vélekedtek keddi elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház a keddi tanulmányban fenntartotta azt az előrejelzését, hogy a magyar GDP-érték az idei év egészében 1,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,5 százalékkal emelkedik.