A KSH friss adatai szerint a kiskerforgalom januárban 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, és 2,1 százalékkal bővült a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Várható volt a kisebb növekedési ütem, az online pénztárgép rendszer mérleget felfelé húzó hatásának gyengülése miatt. Az adózási adatok azt mutatták, hogy az online pénztárgép rendszer jelentős mértékben tisztította a kiskereskedelmi piacot is. Ennek a növekedési mutatóra gyakorolt hatása 2015-ben erős volt - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Idén a tavalyinál kisebb növekedés várható, a szervezet 3-4 százalékra számít.

Előreláthatóan továbbra is gyorsan nő az e-kereskedelem. A januári kiskereskedelmi mérleget visszahúzó élelmiszerpiacon is éves szinten növekedés várható, mely a húsvéti költekezéssel indulhat meg - véli az OKSZ.

Az 1,6 százalékos januári növekedési ütem elmaradt a várakozástól - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Ezzel együtt magyar növekedési sztori nem sérült, a januári lassulás egy átmeneti, néhány hónapig elhúzódó hatás lehet. A forgalom növekedési üteme stabilizálódni fog és idén átlagosan 4 százalék körül alakulhat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az év további részében dinamikusabb, 5 százalék körüli növekedést vár. Véleménye szerint az élelmiszerek fogyasztásának januári éves 1,5 százalékos csökkenése "csak megingás", 3-4 százalék körüli növekedésre számít a következő időszakban. A csökkenést a magas bázissal, a jelentős tavaly januári forgalommal magyarázta.

A forgalmat húzza majd a reálbérek emelkedése és a foglalkoztatás bővülése, így éves átlagban 3,5 százalékos növekedés jöhet össze - állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Mivel a reálbérek emelkedésére jelentős felfelé mutató kockázatokat lát - egyes ágazatokban jelentkező szakemberhiány miatt gyorsabb lehet a bérkiáramlás - a tartósan alacsony olajárak esetén pedig alacsonyabb lehet az infláció, a kiskereskedelmi forgalom bővülése meghaladhatja a várakozásokat. A növekedést középtávon a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac várható élénkülése is támogathatja - tette hozzá Suppan.