A folyamatosan romló piaci várakozásoktól is elmaradva, újabb rossz hónapot produkált a magyar ipar: az ágazat termelése októberben év/év alapon, kiigazítatlanul számolva 1,7 százalékkal zsugorodott az augusztusi 0,5 százalékos és a szeptemberi 3,8 százalékos mínusz után, míg a munkanaphatástól megtisztítva hirtelen 3,8 százalékkal zuhant az augusztusi 1,7 százalékos és a szeptemberi 0,6 százalékos bővülés után − derül ki a KSH pénteken publikált, az előzetessel egyező részletes adataiból. Szeptemberhez képest az egyhavi teljesítmény is 3,8 százalékos zsugorodást mutat. Így az ipar termelési volumene idén az első tíz hónapban összességében már 0,9 százalékkal elmaradt a 2011-es azonos időszakitól.

A belső fogyasztás zsugorodik

Az ipar exportja 2012 első tíz hónapjában csupán 0,3 százalékkal, míg októberben 1,2 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva. A két fő terület közül a járműgyártás kivitele 10,6 százalékkal nőtt, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 23,5 százalékkal visszaesett. Eközben kitartóan zsugorodik a belső fogyasztás: az ipar belföldi értékesítése 2012. január-októberben 2,7, októberben 4,3 százalékkal lett kisebb. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi eladásai októberben 1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az autóipar erősödése csak lassítja az esést

Idén októberben a KSH a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben talált termelésbővülést. Ezek közül a járműgyártás 7,7 százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest. A legnagyobb, csaknem 30 százalékos növekedését a járművillamossági, -elektronikai készülékek gyártása adta. Folytatta mélyrepülését a második legnagyobb súlyú alág: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 25,3 százalékkal visszaesett, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt. Az előző havi csökkenés után a harmadik legnagyobb alág, az élelmiszergyártás 5,6 százalékkal bővült, nagyrészt az exporteladások élénkülése miatt. Idei legjobb teljesítményét nyújtotta a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása: a termelés volumene 12 százalékkal bővült, főként a műanyag-alapanyaggyártásnak köszönhetően.

Még rosszabb időszak jöhet

Idén októberben a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,0 százalékkal kisebb volt, mint 2011-ben, ezen belül az új exportrendelések 9,6, az új belföldiek 4,5 százalékkal visszaestek. Így az összes rendelésállomány 1,9 százalékkal csökkent. A konjunktúraindexek is pocsékok, bár a BMI értéke az októberi 49,9 pont után a tizedik hónapban 52,3 pont volt, újra kissé meghaladva a stagnálást jelző ötvenes szintet. Kitartóan rossz híreket közölt viszont a Kopint-Tárki: az őszi feldolgozóipari konjunktúrateszt csak hajszállal hozott jobb eredményeket, mint a nyári, amely 1992 óta a legtöbb mutató esetében történelmi mélypontot ért el. A cégek alapvetően recessziós időszakra számítanak a következő egy évben. A Reuters novemberi konszenzusa szerint is lefelé tart az ágazat: a 2012-es várakozás az iparban már csupán 0,1 százalékos bővülés, míg egy hónappal korábban még 0,4, két hónappal korábban pedig 1,1 százalék volt a konszenzusos érték. A 2013-as prognózisok átlaga pedig jelenleg 3,2 százaléknál jár, szemben az előző havi 3,1, illetve a szeptemberi 3,8 százalékkal.