Bejelentés: a kormány újabb adókönnyítésről döntött. A cégek a társasági adót és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik – posztolta szombaton Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookra.

A lépés mellé azt kommentálta a politikus, hogy álláspontja szerint azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be, egyszerűsítést hozhat az új szabály. „A befizetés lehetősége minden cég számára rendelkezésre áll. Az adminisztráció csökken, az adóbevételek változatlanul befolynak, a költségvetési egyensúly stabil marad” – tette hozzá.

Sok nyitott kérdés marad a tao-befizetésnél

A Napi.hu elemzése alapján a lépés főleg a multinacionális cégeknek és az exportban érdekelt magyar vállalkozásoknak jelenthet érdemi segítséget. Mivel egyelőre nem ismert, hogy pontosan milyen szabályok szerint határozza meg majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a tao-befizetéseknél a devizaárfolyamokat, abból lehet kiindulni, hogy az adott időszak MNB-középárfolyama lesz a mérvadó, de kérdés, hogy milyen dátumnál kell majd figyelni a forint-dollár vagy forint-euró kurzust.

Ez akár még adminisztrációs nehézségeket is jelenthet annak megítélésekor, hogy egy cég hazai vagy külföldi fizetőeszközben fizessen. Az is kérdés, hogy időszakonként (havonta/negyedévenként) kell nyilatkozni a befizetési valutáról, vagy egyszer kell dönteni, majd az marad érvényes.

Erősödhet a forint tőle, de kérdés mennyi adóbevételről van szó

Az euró-dollár folyósítású befizetések a költségvetésbe viszont növelhetik a forintkeresletet, mert így az államháztartás dönthet majd az átváltásokról. Így elképzelhető, hogy a lépés majd a forint árfolyamát erősítheti: az uniós támogatások hiánya az egyik legfontosabb tényező a magyar fizetőeszköz gyengülésében. Egyelőre a kamatemelések sem tudtak lendületet adni a forintnak.

Nehéz megítélni, hogy pontosan mekkora adóbevételt érinthet majd a devizás tao-fizetési lehetőség: irányadó az lehet, hogy a globális társasági minimumadó esetében nagyjából 100 milliárd forint plusz bevétellel számoltak, mielőtt az Orbán-kormány uniós szinten megvétózta volna annak bevezetését. Mivel ez a legnagyobb bevételű külföldi cégeket érintette volna, és a rendszeresített 9 százalékos társasági adó szintet emelné 6 százalékkal, arra lehet következtetni, hogy mintegy 300-350 milliárd forint körüli tao-befizetés eshet a devizás sorba az idén.

A kormány szombaton 11-kor további rendkívüli bejelentéseket tesz. Mint arról írtunk, a kormányzatban terjedő pletykák és az elmúlt napok hírei alapján szigorítás jöhet a 480 forint/literes tankolási hatósági áraknál, de akár újabb kedvezményes adónemnél jöhet szigorítás.