Kovács László az MTI-nek elmondta: az MVI javaslatára tavaly novemberben bevezetett intézkedésnek - a kedvezményes áfának - nagyon kedvező hatása volt a forgalomra, az így megmaradt összeget bérekre költhették a vállalkozások a nehéz időszakban. Az elnök szerint a lépés nagyrészt beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és a kialakult fogyasztói szokások miatt nem számítanak jelentős visszaesésre.
Továbbra is azt szeretnék, hogy a teljes vendéglátás forgalmára egységesen 5 százalékos legyen az áfa, kivéve a szeszes italokat. A törvényben maradt ellentmondásokat szeretnék kiküszöbölni - tette hozzá.
Paradoxonnak nevezte, hogy a helyben készített alkoholmentes italok kedvezményes áfát tartalmaznak, a nem helyben készültek forgalmi adója pedig 27 százalék. A kiszereléstől függően ugyanazt a terméket más-más áfateherrel sújtani nem szerencsés - mondta. Példaként említette, hogy ugyanaz a gombóc fagylalt helyben fogyasztva olcsóbb, kedvezményes áfával, mint az elvitelre kért 27 százalékos adóval. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy a rendezvényszervezés vagy a közétkeztetés, gyermekétkeztetés áfája nem lett 5 százalék, végig extra adóteher sújtja.
A szódavizet is a különleges termékek közé sorolta az elnök: a szikvíz ugyanis nem helyben készül, így 27 százalékos áfával kell értékesíteni, miközben a helyben készített, ipari szódagéppel készült szódavizet már 5 százalékos áfával kell a pénztárgépbe ütni.
A törvényalkotók figyelmét ezekre a kérdésekre már sokszor felhívták, azonban eddig nem vették figyelembe a szakma észrevételeit, pedig elengedhetetlen lenne az élhetőbb vállalkozói környezet kialakulásához a korszerűtlen elemek kiemelése - vélte.