2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől a következő ültetési szezon kezdetéig, márciusig tartanak. A legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint 10 ezer tonna torma termett az országban, amely az EU éves össztermésének közel felét teszi ki.
A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – írták a NAK közleményében.
A termelt tormát 80-90 százalékban exportálják, többek között Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba.
A torma Magyarországon őshonos növény, főbb termesztőkörzetei korábban Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt. A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak, ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el.
A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Itt található a hazai termőterület 96 százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést. A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!