A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Bankfelvásárlásra készül az OTP Szerbiában − írták nemzetközi hírügynökségek a szerb tanjug.rs-re hivatkozva. A hír önmagában nem meglepő, hiszen az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor többször elmondta, hogy azokon a piacokon, ahol kicsi az OTP piaci részesedése, szeretnének akvizíciókkal erősíteni. A szerb hírügynökség Wolf László vezérigazgatóra hivatkozik ugyanakkor, aki neveket nem említve annyit árult el, hogy több bankot is vizsgálnak Szerbiában és már folynak tárgyalások is.

Ez már a negyedik bank lehet, amelyet megvesz a magyar pénzintézet, hiszen az OTP hét éve tört be a szerb piacra, miután 2005 decemberében megvásárolta a Niska Bankot. Ezt követően 2006 márciusában a Zepter Bankot vették meg, majd 2006-ban a Kulska Bankot. Wolf arról is beszélt, hogy a szerb leányvállalat jelentős nehézségekkel küzd, a szerb dinár ugyanis az év eleje óta több mint 12 százalékkal értékelődött le.

Ráadásul a görög események további gondokat is okozhatnak az országnak. A szerb leánybank a következő időszakban a kkv-szektorra és az állami vállalatokra fokuszálna, és kiemelt terület lesz a mezőgazdaság finanszírozása − mondta Wolf.

Csányi ugyanakkor korábban azt is elmondta, hogy az Oroszországban sikeresen működő fogyasztási hitelezést is bevezetik, így Ukrajna után Szerbia lehet a következő ország, ahol ezen a piacon is megjelenik az OTP. A szerb leánybank 0,5 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az első negyedévben, ami az elmúlt évek egyik legalacsonyabb időszaki vesztesége volt. A csoport egyik legkisebb tagjánál a rossz hitelek állománya kiemelkedően magas.