Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (European Nuclear Safety Regulators Group - ENSREG) 2012. április 25-én jóváhagyta az európai nukleáris Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról (stressz-tesztekről) szóló felülvizsgálati jelentést. Az Európai Bizottság felkérésének eleget téve Magyarországon is lezajlott az atomerőmű Célzott Biztonsági Felülvizsgálata (CBF), az úgynevezett stresszteszt.

Az OAH által a fukushimai eset hatására elrendelt vizsgálat eredménye alapján a paksi atomerőmű ellenállóképessége megfelelő a feltételezett kulcseseményekkel, külső veszélyeztető tényezőkkel szemben, így azonnali beavatkozásra nincs szükség.

Az ENSREG hazai vizsgálatra vonatkozó országjelentése szerint a szakértők pozitívan értékelték a magyar Célzott Biztonsági Jelentésben leírt eredményeket és a felülvizsgálat során adott válaszokat. A felülvizsgálók ezen túl nagyra értékelték a magyar fél részéről tapasztalt nyitottságot és együttműködő készséget is. A magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották - állapították meg.

Az ENSREG végső jelentése szerint Magyarország átfogó nemzeti hatósági jelentést nyújtott be, amelyben bemutatta az elvégzett elemzéseket és ezek eredményeit. Általános észrevétel volt, hogy a jelentés jól szerkesztett és a kulcskérdésekre összpontosít - Magyarország nagy mennyiségű, világosan és jól strukturált információt biztosított. Az ország-felülvizsgálat során mind a hatóság, mind az üzemeltető megfelelő magyarázatokkal és igazolásokkal szolgált, és hozzáférést engedetett a kért dokumentációhoz, valamint a telephely bejárása során az összes olyan helyszínhez hozzáférést biztosítottak, amelyre a szakértők igényüket fejezték ki. A hozzáférés akadálytalan, a biztosított kiegészítés elegendő volt - fogalmaznak. A nemzeti hatósági jelentés összhangban van a nemzetközi hatóság által meghatározott tématerületekkel, a specifikáció szerkezetét szigorúan követi, ami jelentősen megkönnyítette az információk felülvizsgálatát és feldolgozását - szögezte le az ENSREG.