A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A lengyel szakértők többsége gazdasági és szakmai szempontból logikusnak és helyesnek tartja a kiszállást a sokat vitatott erőműből, amelynek létesítésében Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország még az előtt állapodott meg, mielőtt Varsó eldöntötte, hogy saját atomerőműre van szüksége.

A lengyelek kiszállása nem veszélyezteti a programot, folytatják végrehajtását baltikumi partnereikkel és a Hitachi-GE Nuclear Energy konzorciummal, a stratégiai befektetővel, az Exelon amerikai közműcég segítségével − írta a World Nuclear News.

A közös erőmű építésének tervét az kényszerítette ki, hogy Litvániának be kellett zárnia az ignalinai (csernobili típusú) atomerőművet az uniós tagság feltételeként, pedig az adta az ország energiájának 70 százalékát.

Nehéz helyzetbe került Litvánia - nem fizet az unió

Nehéz helyzetbe került Litvánia, mert az Európai Unió félreértésnek minősítette, hogy vállalta volna az ignalinai erőmű felszámolásának költségeit. A 2013 végéig szóló költségvetésben az EU 1,4 milliárd eurót szánt erre, s további 1,5 milliárdot a szlovákiai és a bulgáriai atomerőművek bezárására. A 2014−2020-as ciklusban azonban már összesen csak 500 milliót szánnak erre a három országnak, holott csak a litvánoknak 870 millió euróra van szükségük a munka befejezéséhez. Összesen legalább 2,8 milliárd euróba kerül Ignalina leszerelése, ami a litván GDP 10 százaléka − írta a Bloomberg.