Szlovén−horvát áramárháború kezdődött Horvátországban, amelynek nyertesei a lakossági fogyasztók lesznek, mivel a szállítók egymással versengve szállítják le az árakat. A versenyt az robbantotta ki, hogy júniusban a szlovén GEN-I vállalat nyerte meg a horvát államigazgatás épületeinek áramellátására kiírt tendert, miután a minisztériumok ellátására 1,2 millió euróval alacsonyabb ajánlatot tett a hazai HEP-nél − írta a Balkan News. A horvát áramszolgáltató erre válaszul 23 év óta először díjcsökkentési szándékot jelentett be az energiafelügyeletnél (HERA), amit ha az elfogad, a lakosság átlag 6-7 százalékkal olcsóbban juthat villanyenergiához. Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter üdvözölte a HEP döntését, és kifejezésre juttatta meggyőződését, hogy új árpolitikájával a cég képes lesz megtartani a horvát piac nagyobbik részét.

Míg Horvátországban a piaci verseny, Bulgáriában a politika kényszeríti ki az áram árának csökkentését. Mint a Novinite szófiai hírügynökség jelentette, a bolgár áram- és vízfelügyeleti hatóság (DKEVR) javasolta, hogy augusztus 1-jével átlag 5 százalékkal vigyék lejjebb az áram árát. Ráadásul ez nem egyformán érintené a szolgáltatókat: a cseh CEZ-t és Energo Prot 4,4, illetve 4,5 százalékos, az osztrák EVN-t 4,1 százalékos nappali tarifacsökkentésre köteleznék, az éjszakai tarifát ennek közel kétszeresével kellene leszállítsák.

Ugyanakkor mindhárom külföldi szolgáltató a csőd szélén áll, mivel a kormány bukásához vezető tömegtüntetések nyomán már márciusban leszállították áraikat, a kapcsolt energiákét felvitték, költségeik elszámolását pedig megtiltották. A szófiai parlament energiaügyi bizottságának ülésén elhangzottak szerint az EVN vesztesége tavaly június óta megközelíti a 300 millió levát, az Energo Pro az év eleje óta 15,7 millió, a CEZ közel 200 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A Sega című napilap jelentése szerint a független szakszervezetek szövetsége arra is figyelmeztetett, hogy a megújuló energiák vásárlásának új szabályai, amelyek ezeknek elsőbbséget biztosítanak, munkahelyeket veszélyeztetnek a bányaiparban, s ez arra vihet rá embereket, hogy szétverjék a napelemeket és a szélerőműveket. Szerbia szembe megy az árcsökkentési trenddel: augusztus 1-jével 10,9 százalékkal emelik a lakossági áram díját. Utoljára 2011 áprilisában vitték fel az áram árát, akkor 15 százalékkal. A mostani döntéssel 6 eurócentre nő egy kW/óra áram ára, ami a Tanjug hírügynökség szerint még így is a legolcsóbb Európában. Ennyi áramért Bosznia-Hercegovinában 6,83, Montenegróban 7,78, Albániában 9,68, Németországban 14,4 eurócentet kell fizetni.