Ismét egyre több külföldi élelmiszer jelenik meg a hazai kiskereskedelmi üzletek kínálatában. Ez a tendencia az elmúlt években kiharcolt magyar beszállítói pozíciók gyengüléséhez vezethet – figyelmeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Világszerte és Magyarországon is évek óta zajlik a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás költségeinek drasztikus emelkedése. Ezt eleinte nem követték le sem a fogyasztói árak, sem a kiskereskedelem részéről a termelők felé fizetett árak.
A magyar élelmiszerárak – a magas előállítási költségek ellenére – a korábbi években jelentősen az európai átlag alatt mozogtak hazánkban, az orosz-ukrán háború okozta tavalyi áremelkedéssel viszont már az uniós átlag közelébe kerültek – részletezte a kamara.
Fokozzák a nyomást a kereskedelmi láncok
Mindezen túlmenően sajnálatos, hogy
„Ezt a kedvezőtlen folyamatot mihamarabb meg kell állítani”– hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy
minden magyar fogyasztó érdeke, hogy ne nőjön az import termékek mennyisége, ezáltal a külföldi beszállítóknak való kitettség,
ugyanis a folyamat veszélyeztetné a hazai élelmiszer-önellátottságot, amihez minden adottsága megvan Magyarországnak. A fogyasztók számára a külföldi importdömping alacsonyabb minőséget is jelent.
Az agrárkamara is az árstop kivezetése mellé állt
A globális, illetve európai mezőgazdasági, élelmiszeripari tendenciák azt jelzik, hogy a mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek árának emelkedése már a közeljövőben lassulhat.
Annak érdekében, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a kereskedők és a magyar termelők közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak, célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése