A kevesebb államilag finanszírozott hely csökkentette ugyan a jelentkezők számát, hiszen csaknem 4 ezren jelentkeztek a Szent István Egyetem (SZIE) Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (GTK)  alap- és mesterszakjaira a tavalyi 5783 felvételiző után, viszont a jelentkezések száma még mindig felülmúlja az elérhető helyekét − mondta lapunknak Villányi László, a SZIE GTK dékánja. Az államilag támogatott helyek számának visszaesése nem okoz gondot az egyetemeknek, ha sikerül megfelelő számú önköltséges hallgatót felvenniük. Minden európai országban, így Magyarországon is évek óta megfigyelhető, hogy az állam egyre inkább igyekszik kivonulni a felsőoktatásból. Az idei drasztikus változtatások után az egyetemek és a leendő hallgatók is várakozó állásponton vannak, de az államilag támogatott Diákhitel 2. vonzó ajánlat a jelentkezők számára, ezért a pótfelvételinél újabb jelentkezési hullám várható − mondta Villányi.

A SZIE GTK hallgatóinak kétharmada már most önköltséges oktatásban vesz részt, ami az egyetemet is arra ösztönözte, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson a diákoknak, akik a visszajelzések alapján az egyéni törődés és a magas elhelyezkedési arányok miatt nagyon elégedettek a képzéssel. Emellett a SZIE GTK-ra átjelentkezők aránya is jóval magasabb, mint azoké, akik esetleg ott hagyják a kart. A kar tanárainak 70 százaléka tudományos fokozattal rendelkezik, emellett fontos szempont az üzleti szemlélet, hiszen az egyetem olyan szakokat indít el, amelyekre van piaci igény. Különösen nagy a kereslet emiatt a kar agrár-, bölcsészet-, gazdaságtudományi és pedagógiai képzési területeken meghirdetett mesterszakjaira. Ezen belül a vezetés és szervezés, az emberierőforrás-tanácsadó szakok a legnépszerűbbek. A mesterszakoknál a hallgatók zöme már a munkaerőpiacról érkezik, különösen Budapestre igaz ez a tendencia, emiatt a levelező szakok iránt különösen nagy az érdeklődés, és a szakképzési hozzájárulás megszüntetésének ellenére gyakran a munkáltatók is támogatják alkalmazottaik továbbtanulását − mondta Villányi. A munkaerő-piaci igények és a felsőoktatás összehangolását segítik a kar kiterjedt kapcsolatai különböző cégekkel és állami szervezetekkel, intézetekkel. A KSH-val közös kihelyezett tanszéke van a karnak, hétfőn a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) kötöttek együttműködési megállapodást, amelynek keretében a SZIE GTK egyrészt társadalmi célokat szolgál a fogvatartottak képzésével, másrészt kutatási terepet biztosít a kar által oktatott szakokra járó hallgatóinak − tette hozzá a dékán.

A felsőoktatás egyre inkább nemzetközivé válik, ezért és Magyarország demográfiai helyzete, a csökkenő népesség miatt hosszú távon a külföldi és a határon kívüli hallgatók bevonása ugyanolyan cél, mint az országon belüli diákoké. A kar 2011 óta Csíkszeredán is tart képzést, azóta tíz székelyföldi fiatal kezdte meg tanulmányait a SZIE GTK Regionális Tudományok Doktori Iskolájában. Idén szeptembertől pedig a Sapientia EMTE oktatóinak bevonásával 25 hallgató oktatása folyik majd a kar kihelyezett székhelyén akkreditált vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon.

De nemcsak a szomszédos, hanem távoli országok hallgatóit is igyekszik megnyerni a SZIE GTK: két éve a FAO (Food and Agriculture Organization) és a Vidékfejlesztési Minisztérium ösztöndíjas hallgatóit oktatja vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon, akik fejlődő országokból (Afganisztán, Etiópia, Kenya, Mongólia vagy Vietnam) jönnek a SZIE-re tanulni. Az egyetem ennek megfelelően angol nyelvű szakokat indított el, megteremtve a külföldi hallgatók fogadásának a feltételeit. A fejlődő országok esetében a kormányok is támogatják a szakemberek képzését, ezért is fontos, hogy a SZIE vonzó felsőoktatási célponttá vált a FAO-célországok számára − mondta Villányi.