A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértékei esetén jelentős növekedés volt tapasztalható az elmúlt év utolsó hónapjában, amelyben a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelek
új szerződéses értékében bekövetkezett növekedések tükröződnek - közölte kedden a jegybank.

A december hónap folyamán folyósított kiváltó forinthitelek értéke 63,1 milliárd forint volt. Amint arról korábban beszámoltunk, a végtörlesztési időszakban a szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. Az év utolsó hónapjában is hasonló volt a helyzet: aktuális árfolyamon számítva 303,2, a rögzített kurzussal számítva pedig 219,7 milliárd forint értékű devizahitelt végtörlesztettek.

A saját források mozgósítása azért is érthető, mert a hitelek tovább drágultak: a lakáscélú jelzálogkölcsönök átlagos hitelköltség mutatója novemberhez képest 0,46 százalékponttal 11,65 százalékra, a szabad felhasználású hiteleké pedig 0,21 százalékponttal 12,66 százalékra kúszott fel. Lépést tartott ezzel a lakossági forintbetétek átlagos kamatlábainak emelkedése (+0,44 százalékpont), ám így is épp csak meghaladja a 6 százalékot.

forrás: MNB

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatói az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében növekedtek, míg az 1 millió euró érték feletti forinthiteleknél az előző havival azonos szinten maradtak. Az 1 millió euró érték alatti eurohitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kis mértékben csökkent, míg az 1 millió érték feletti euróhitelek esetén növekedés tapasztalható az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték alatti és feletti forinthitelek új szerződéses értéke az előző hónaphoz képest növekedett. Az 1 millió euró érték alatti euróhitelek új szerződéses értékei az előző havi értékhez képest nem változtak, míg az 1 millió euro feletti euróhiteleknél növekedés tapasztalható.

A nem pénzügyi vállalatok euróbetéteinek átlagos kamatlábai esetén az előző hónaphoz képest kisebb, míg a forintbetétek esetében nagyobb mértékű növekedés tapasztalható. A forintbetétek új szerződéses értékei esetén jelentős növekedések történtek az előző hónaphoz képest, míg az euróbetétek új szerződéses értékei az előző havi kiugráshoz képest csökkentek.

forrás: MNB