Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a mai megbeszélésen a magyar kormányfő biztosította őt a jegybanki függetlenség tiszteletben tartásáról - számol be José Mauel Barroso bizottsági elnök szavairól a Reuters. Az EB elnöke elismeri azt az erőfeszítést is, amelyet a magyar hatóságok tesznek a bírósági átalakítások során vitásnak tartott pontok korrigálására.

Nem kommentálják a konvergenciaprogramot

A keddi bizottsági sajtótájékoztatón szóba került a Brüsszelbe a héten eljuttatott konvergenciaprogram is. Az illetékes szóvivő erről annyit mondott, hogy most nem kíván kommentárt fűzni a program tartalmához, de annak, illetve az azzal kapcsolatos értékelésnek az egyes elemeit beépítik a bizottság szokásos tavaszi gazdasági előrejelzésébe, amelyet a jövő hónapban készítenek el. A bizottság minden EU-tagország esetében így jár el - fűzte hozzá.

Ami pedig az újonnan bejelentett magyar adóterveket illeti, a bizottság emlékeztetett arra, hogy az adózás nemzeti illetékességbe tartozik az EU-ban. A szóvivő megjegyezte: a tagországoknak mindazonáltal ügyelniük kell arra, hogy az új adófajták ne sértsék a diszkriminációmentességre és a szabadságjogokra vonatkozó uniós szabályokat.

A pénzügyi tranzakciós adókkal kapcsolatban a szóvivők emlékeztettek arra, hogy ilyen már több EU-tagországban létezik, a távközlési jellegű illetékre vonatkozóan pedig arra mutattak rá, hogy a mostani bejelentéseket meg kell különböztetni a válságadótól, amelynek bevezetése miatt a testület az Európai Bírósághoz fordult. Később a bizottság természetesen át fogja tekinteni az adóváltoztatásokkal kapcsolatban most bejelentett tervek részleteit - jelezték még a testület illetékesei.