A sorozatos árcsökkentés után csütörtökön nem változnak a nagykereskedelmi üzemanyagárak. A kúthálózatok tagjai persze dönthetnek úgy, hogy ennek ellenére módosítanak az áraikon. Jelenleg így festenek az átlagos üzemanyagárak a Holtankoljak blog szerint: 

  • 95-ös benzin: 597 forint / liter
  • Gázolaj: 601 forint / liter

Közben a régió energiatőzsdéjén a gázolaj tonnánkénti ára az egyéves mélypont közelébe húzódott vissza, jelenleg 693 dollárért jegyezhető egy tonna dízel üzemanyag. Ami nem is meglepő, a nyersolaj árak is erősen lefele tartanak (újra), szerdán az északi-tengeri Brent árfolyama 1,65 százalékkal csökken, az amerikai WTI pedig 1,8 százalékkal. 

Brent nyersolajár alakulása (dollár/hordó)

A jegyzésárakat Európa időjárása is nyomás alatt tartja: kevesebb nyersolajra van szükség, mivel a finomított termékek célba juttatása nem mindenhol problémamentes, a Rajna csökkenő vízszintje miatt az uszályok csak félig megpakolva közlekedhetnek a folyó több szakaszán. 

Emellett az is aggasztja az olajpiac befektetőit, hogy kedden a Goldman Sachs lefelé módosította a jövő évi olajár prognózisát, 2025-ben az eddigi 82 helyett 77 dolláros hordónkénti árral kalkulál az amerikai nagybank. 

A kínai nyersolaj kereslet továbbra is nyomott az alacsony gazdasági aktivitás és az elektromos autók terjedése miatt, míg Európában a járvány szintjén tapasztalt mértékre zuhant a dízel termék fogyasztása – írta az Erste. A benzinpiacon is vannak gyengeségre utaló jelek.

Az árakat a líbiai hírek és a közel-keleti feszültség tartja csak fenn iparági szakértők szerint. Szerdán egy újabb líbiai olajmező állította le teljes mértékben a termelést, amivel újabb 209 ezer hordónyi napi olajmennyiség esett ki a világpiacról (az észak-afrikai ország napi termelése 1,2 millió hordó normál üzemmódban, de a kitermelés ezen a héten már a felére zuhant vissza). 

Szintén nem tett jót a nyersolaj jegyzésárnak, hogy az Exxon bejelentette, eladni készül olaj- és gázmezőkben lévő részesedéséből a Permian régióban, a várakozások szerint 1 milliárd dolláros üzlet van készülőben.