Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyarok csupán nyolc százaléka használ egész évben fényvédő krémet, 43 százalékuk pedig csak nyáron használ magasabb faktorszámú terméket, ez derül ki az Affidea Magyarország országos felméréséből.

Rendkívül magas az UV-sugárzás a napokban Magyarországon, 10-es skálán 7,6 feletti értéket mérnek szinte mindenhol. A kutatásból kiderült az is, hogy a 11-15 óra közötti napozás mellőzése csak a megkérdezettek negyedére jellemző.

Magyarországon évente 21 ezer hámsejt eredetű bőrrákot, és 2500 melanomát diagnosztizálnak – erről Wikonkál Norbert bőrgyógyász, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke beszélt korábban. A világos bőrű emberek között 100 ember közül 33-at érinthet majd a balasioma. Ez utóbbi egy rosszindulatú elváltozás, Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Általában lassan növekvő, áttétet igen ritkán adó daganattípus, mondta a szakember.

A múlt hónapban az Affidea Magyarország és a Dr. Kelen ingyenes melanomaszűrést szervezett.

A vizsgálatok után a résztvevők több mint 7 százalékánál fedeztek fel olyan eltérést, ahol további kezelést javasoltak a szakorvosok.

A statisztikai adatok alapján évente több mint 70 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést jelentenek Magyarországon, és több mint 30 ezren halnak meg évente valamilyen daganatos megbetegedés miatt.

A rendszeresen végzett ön- és szűrővizsgálatok életeket menthetnek, többek között a melanoma esetében is, amely a bőrdaganatok egyik típusa. A melanoma kialakulása mögött sok esetben a túlzásba vitt  napozás vagy szoláriumhasználat áll, illetve a megfelelő fényvédelem hiánya. 

Az anyajegyek ellenőrzése nem csupán esztétikai kérdés, hanem az egyik legfontosabb megelőző intézkedés a bőrrák ellen, ezért a rendszeres anyajegyszűrést be kell építeni az egészségmegőrzési rutinba. Ez a vizsgálat segít felismerni az esetleges kóros elváltozásokat korai stádiumban, amikor még nagyobb eséllyel gyógyíthatók, mondta Farczádi Enikő, az Affidea Magyarország onkológus szakorvosa.

A szűrés különösen fontos:

  • a világos bőrű embereknek;
  • akiknek a családjában előfordult már melanoma;
  • akik sok időt töltenek a napon vagy sokat járnak szoláriumba;
  • akiknek sok anyajegyük vagy szabálytalan formájú anyajegyük van.

Az anyajegyszűrés rendkívül fontos a  bőrrák korai felismerésében. Mindenkinek ajánlott legalább évente egyszer részt venni egy alapos bőrvizsgálaton, különösen azoknak, akiknek sok anyajegyük van, vagy bőrrákra hajlamosító tényezőkkel rendelkeznek – tette hozzá az  onkológus szakorvos.