Bár csak enyhe, de továbbra is visszaesést várnak a megkérdezett elemzők a második negyedéves magyar beruházási statisztika kapcsán, amit szerdán publikál a KSH. A szakértők legfeljebb 1-2 százalékos mínuszra számítanak. Sok viszont a bizonytalanság: a rossz GDP-adatok miatt akár megtörhetett az első negyedévben tapasztalt negyedév/negyedév alapú növekedési ütem, és újra előjöhetnek mínuszok. Az elmúlt hónapokban látott több apró beruházás bejelentése azonban reményre adhat okot.

Nincs, ami segítené a beruházásokat

Az előbbi, pesszimista tábor véleményét osztja Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A rosszabb GDP-adatokon belül feltehetően az állóeszköz-felhalmozás - ami gyakorlatilag a beruházásoknak feleltethető meg - is gyengébben teljesített a negyedévben. A néhány nagy beruházáson kívül - ilyen például a Mercedes projektje - és a regionális lapokba kerülő apróbb fejlesztéseken túl semmilyen beruházás sincs az országban. Az első három hónapban ráadásul a vártnál erősebb volt a közösségi fogyasztás, beruházás, ami viszont feltehetően most elmarad, hiszen az állami fejlesztések is gyengébben teljesítettek. A feldolgozóipar várhatóan hasonlóan muzsikál, a nagyobb visszaesés a közösségi beruházásoknál, építkezéseknél képzelhető el - vélekedik a Raiffeisen elemzője.

Samu János, a Concorde szakértője sem lát olyan tényezőt, ami segítené a hazai beruházásokat. A hétfőn nyilvánosságra hozott munkanélküliségi statisztikák azonban egy érdekességgel szolgáltak: az adatok tanúsága szerint a második negyedévben a foglalkoztatottak száma jobban nőtt, mint a GDP, ami azt jelentheti, hogy a termelékenység csökkent. Ennek egyik oka módszertani lehet, a készletek feltehetően gyorsabban csökkentek, azaz egyszeri hatás áll a GDP vártnál gyengébb teljesítménye mögött, ami viszont jobb beruházási adatokat vetít előre.  Samu azonban ezt a forgatókönyvet tartja kevésbé valószínűnek.

Forrás: KSH

Az esélyesebb verzió szerint a cégek túlzottan bizakodtak a gazdasági helyzet jobbra fordulásában, ezért "túl sok" embert vettek fel, a munkaerő tehetetlensége miatt pedig nehezebben megy a létszám leépítése. Ez viszont nem kecsegtet túl sok jó hírrel a beruházási adatok szempontjából - mondta az elemző.

Milyen beruházások voltak a negyedévben?

A rossz hírek ellenére az időszakban volt több, komolyabbnak nevezhető kapacitásbővítés. Például mind a három mobilszolgáltató május környékén kezdte el az egyenként 100 millió eurós hálózatbővítését, amit ugyan július-augusztus folyamán fejeztek be, de ezek már mindenképp látszódni fognak a statisztikákban.

Ezen felül több, uniós pénzből megvalósuló vasúti- és kórházfelújítás, egyetemi labor és kutatóintézeti befektetés történt. Az Audi győri üzemépítése csak júniusban kezdődött el, ez majd a harmadik negyedévben jelenik meg először.

A jó hírek ellenére viszont az állami beruházások gyengék voltak az időszakban, ráadásul a lakásépítések brutálisan visszahúzzák a beruházási teljesítményt - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint így is nulla közelében lehet majd a beruházási volumen változása éves alapon.

A szakértő a második félévet illetően optimista: az Audi berobban, hiszen az Opellel együtt 1,6 milliárd eurós beruházásról van szó, ami az éves magyarországi beruházás 10 százaléka - ez pedig lehetetlen, hogy ne jelenjen meg a statisztikákban - fogalmazott a szakértő. Ezen felül folytatódik több, kisebb gyárfejlesztés is, illetve az infrastrukturális célú - főleg vasúti fejlesztésekre fordítandó - EU-pénzek elköltése is.

Az építőipartól ugyan nem várható javulás, de olyan katasztrofálisan teljesít a szektor, hogy innen már nincs lejjebb. A kiadott építési engedélyek számának visszaesési üteme csökken, míg negyedéves összehasonlításban már csak stagnál - érvelt a Takarékbank szakértője.

A globális lassulás is jelentkezik?

Kérdéses azonban, hogy a globális lassulás miképp jelentkezik a magyarországi beruházásokban. A feldolgozóipari beruházásoktól a megkérdezett elemzők nem várnak visszaesést, de vannak árulkodó jelek. Pécsett a finn elektrotechnikai vállalat, az Elcoteq kezdett leépítésekbe, amire reagálva a kínai Huawei is csökkentette dolgozói létszámát és a műszakok számát. Ahhoz még pár hónapot várni kell, hogy el lehessen dönteni, ezek a leépítések a globális lassulás első jelei-e - tette hozzá a Takarékbank szakértője.

Mindenesetre Török Zoltán nem vár semmi jót a magyarországi beruházásoknál. A második félévben nem lesz semmi pozitív változás, marad az egy számjegyű mínusz a beruházásoknál, sőt, a 2012-es évtől sem várhatók kedvező fejlemények - véli a Raiffeisen elemzője.