A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A létszámnövelés lehet ma a legnagyobb kihívás a vállalkozások számára az uniós támogatású fejlesztések és pályázatok kapcsán, bár szakértők már a programozási ciklus elején felhívták figyelmet arra, hogy komolyan meg kell gondolni, milyen vállalásokat tesznek a cégek. Olyan példa is akad, ahol nemhogy létszámot növelni nem sikerült, de még hatalmas visszaeséssel, elbocsátásokkal is számolni kellett.

A távol-keleti autók forgalmazásával foglalkozó Strasszer Autosystem Kft. nagyjából egymilliárd forint árbevétellel vágott bele a fejlesztésbe 2010-ben, ám a következő években folyamatos forgalomcsökkenéssel kellett szembesülnie. Az idén a 200 millió forint bevételt sem éri el a társaság − mondta lapunknak Strasszer Gábor, a társaság tulajdonos-ügyvezetője. A mélyrepülés miatt a 14 fős alkalmazotti gárda fele maradt meg, innen nézve teljesen elérhetetlen a program végére vállalt 18 fős létszám − tette hozzá. A társaság többször jelezte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) a helyzetet, az ügynökség azonban úgy reagált, hogy meg kell várni a projekt zárását. Ez idén meg is történt, a céget pedig felszólították a támogatás 20 százalékkal növelt összegének visszafizetésére.

A pénzek visszafizetése évekig is elhúzható egy bírósági eljárással, megoldást azonban ez sem hoz, a pereskedés ideje alatt ráadásul a kamat is növeli az összeget. Kérdésként leginkább az merülhet fel, hogy miért nem lehetséges menet közben megoldást keresni a problémára.

A társaság más fejlesztésekre is pályázott, augusztusban egy újabb projektben bírálták el nyertesként 32 millió forint támogatással, kérdés azonban, hogy miként kaphat egy olyan cég újabb összeget, amellyel szemben már folyamatban van egy eljárás a szerződés nem teljesítése miatt. A pénzt ebben az esetben vagy meg sem küldik vagy azonnal levonják belőle a követelt összeget − ekkor külön gondot okoz majd a nem rendeltetésszerű felhasználás. Az ügyvezető szerint a 25 éve működő autókereskedés záros határidőn belül csődbe megy.

Nem tudni, hány cég lehet hasonló helyzetben. Az NFÜ adatai szerint 2007 óta 478 olyan pályázatot írtak ki, amelyben szerepelt létszámnövelési vállalás − a folyamatban lévő projektek száma is több ezer lehet. Az év végén, illetve 2014 elején derülhet ki, összesen hány társaságnak kell visszafizetnie a büntetőkamattal együtt a támogatást. A programozási időszak elején több könnyítést is bevezettek, kisebb lett az önrész − 30 százalék −, illetve elég volt a létszámot tartani, a társaság zsugorodását elkerülni. Az enyhítéseket azonban a 2010-ben kiírt pályázatoknál megszüntették − az más kérdés, hogy az ötödére eső árbevétel és a feleződő alkalmazotti létszám a korábbi, enyhébb szabályokba sem fért volna bele.