A „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége is részt vett a nemzeti koalíciók éves brüsszeli konferenciáján, ahol az Európai Unió készségfejlesztésével kapcsolatos céljainak mélyebb megismerése, a nemzeti jó gyakorlatok megosztása, és a digitális készségek fejlesztési lépéseinek meghatározása volt a középpontban.

A Digital Decade legújabb jelentése (korábban DESI-index) alapján az uniós állampolgárok digitális készségeinek szintje messze van még a 2030-ra elvárt céltól. A 16-74 éves korosztály mindössze 56 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, miközben 2030-ra 80 százalékot kellene ennek az aránynak elérnie.

A riport készítői azt is kiemelték, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az IKT-szakemberek számának növekedése, akkor 2030-ra csupán 12 millió IT-szakember lesz az Európai Unióban szemben a célul kitűzött 20 milliótól.

Többek között azért is jött létre a „Platform a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” projekt, illetve az ehhez kapcsolódó nemzeti koalíciók, hogy a digitális készségek elsajátítását információmegosztással elősegítsék.

Magyarországon az IVSZ koordinálja ezt a tevékenységet, amelynek részeként létrejött a digitaliskeszsegek.hu oldal, amelyen számos digitális képzés és készségfejlesztéssel kapcsolatos cikk és esemény is fellelhető. Itt kezdőtől haladó szintig találhatnak olyan digitális kurzusokat az érdeklődők, amelyek akár térítésmentesen is igénybe vehetők.

Van az a végzettség, amivel milliós fizetések és tárt karú munkaadók járnak

Rácáfoltak a sztereotípiára a magyar nők, miszerint az informatika elsősorban férfiszakma. Van egy olyan IT-terület, amelyben kifejezetten élen járnak a hölgyek.

A részletekről ITT írtunk bővebben.