„Brutális áremelések várhatóak az idei évben, ami korlátot szabhat az egyes cukrászati alapanyagok beszerzésének” - mondja Fazekas Attila, aki testvérével, Ádámmal közösen viszi a korábban világbajnok fagyit készítő budapesti Fazekas Cukrászdát.
Mi áll az ugrásszerűen növekvő árak mögött? Lelassult a szállítás, így megnövekedett a szállítási költség is. A forgalmazó cégek sem mernek akkora tételben vásárolni, mint korábban. Ráadásul sokszor nem is készletről kapnak árut, hanem külön kell megrendelniük. Emellett az euró árfolyamának ingadozása is jelentős hatást gyakorol a beszerzési árakra.
Fazekas Ádám, a nemzetközi világversenyt is megnyert pisztáciafagyit készítő cukrászmester szerint a kínálatot a gyümölcsök drágulása is befolyásolja. Idén mintegy 30 százalékkal kéne emelni a málnás süti és fagyi árát, hiszen 25-30 százalékkal növekednek az alapanyagárak is.
„Nem fogunk tudni annyit elkérni ezekért a termékekért, mint amennyibe az előállításuk kerül.”
Könnyen elképzelhető, hogy a desszert jellegű sütemények háttérbe szorulnak a magasabb beszerzési árak miatt, és egy időre visszatérnek a hagyományosabb sütemények, amelyeknek olcsóbb az előállítása. Kevesebb csokoládés, gyümölcsös sütit találhatunk majd a kínálatban, inkább a túrós, mákos, fahéjas sütik kerülhetnek előtérbe.
“A mi cukrászatunk francia vonalat képviselt, sokféle drága, de minőségi alapanyaggal, mint az olajos magvak, a pisztácia, a pekándió, a mogyoró. Az ilyen sütemények és fagyik most várhatóan ritkulni fognak, bár azt nem gondolom, hogy teljesen kikopnának a kínálatból” – mondja Fazekas Ádám.
“Ez a kínálatváltoztatás egyfajta átmeneti megoldás. Még meglátjuk, az év során hogy alakul a helyzet.”